Forrás: Híradó

Belpolitikai Napló

Egyre többször lép ki a kvízmester szerepéből és politikailag „coming outol”. Azt állítja: a közéleti történések meghaladták tűréshatárát

A mai magyar közélet viszonyai, történései meghaladták a tűréshatárát – Vágó István a 168 Órának adott interjúban ezzel indokolta, hogy az utóbbi időben mind többet nyilatkozik meg politikai témákban.

Mint mondta: értelmiségi létet lehet folytatni aktív politizálás nélkül, de nemigen talál olyan területet, melyet ne hatnának át a múlt század 30-as, 40-es éveiben egyszer már lejáratott, s ma újra terjedő ordas eszmék. Az országban megjelentek a fasizálódó csoportok, viselkedésmódok, szlogenek, jelképek. Míg az Egyesült Államokban ezek partikuláris csoportocskák, nálunk a Kuruc.info „cigányproblémára” vonatkozó embertelen kérdésére 80-90 ezer szavazat érkezett – hívta fel a figyelmet a televíziós műsorvezető, hangsúlyozva: nem a kuruc.info léte és látogatottsága a baj, hanem a támogatottsága.

Hozzátette: Nyugat-Európában is működnek szélsőjobboldali, náci szagú szervezetek, de olyan nincs, hogy a vezető politikai erők ne egyformán utasítsák el a velük való együttműködést. Komoly demokráciában nem képzelhető el olyan együttműködés, mint ami Magyarországon megvalósult a Fidesz és a Jobbik között – érvelt Vágó, emlékeztetve Orbán Viktor Fidesz-elnök a szélsőségesekkel kapcsolatban tett kijelentésére, miszerint miért határolódna el azoktól, hiszen szemmel látható, hogy azok ott vannak, ő meg itt.

Arra a felvetésre, a kormánypártoknak van-e felelőssége abban, hogy a közállapotok ott tartanak, ahol, Vágó azt mondta: igen, sosem sikerült felfedeznie az MSZP ideológiáját, nem érezte a szocialisták kiforrott világképét, azt sem tudja, van-e átlagos MSZP-s politikus és mi a fenét akarhat. Az átlagos MSZP-szavazót viszont el tudja képzelni: Kádár-kori ideákat kerget, ragaszkodik a „majd mi egymás között megoldjuk” metódushoz, nincs eszmeisége és nagyon fél attól, hogy neki rosszabb lesz, ha Orbán Viktor visszatér a hatalomba fogalmazott Vágó.

Azon kérdésre, karcos megszólalásai után nem tart-e a Fidesz kormányra jutásától, azt válaszolta: jól kibabrált velük, 59 éves és a nyugdíját csak nem fogják elvenni.

Comments are closed.