Forrás: Magyar Hírlap

Január 10-én háromoldalú csúcstalálkozót tartanak Jeruzsálemben George Bush amerikai és Mahmud Abbasz palesztin elnök, valamint Ehud Olmert izraeli miniszterelnök részvételével.

A találkozót Bush elnök Izraelbe és a palesztin területekre tervezett januári látogatásának második napjára tűzték ki. Az elnök mandátumának utolsó évében azért utazik a Közel-Keletre, hogy előmozdítsa az izraeli-palesztin békefolyamatot.

Izraelben már korábban bejelentették: nagyon valószínű, hogy háromoldalú csúcstalálkozót tartanak Jeruzsálemben.

Az amerikai elnök legutóbb november 27-én tárgyalt az izraeli és a palesztin vezetőkkel az annapolisi Közel-Kelet-konferencián, ahol hivatalosan is újraindult a békefolyamat, amelynek célja, hogy a két fél 2008-ban megállapodást kössön a békéről.

Ahmed Korei, a palesztin és Cipi Livni, az izraeli tárgyalóküldöttség vezetője tegnap ismét megbeszéléseket folytatott Jeruzsálemben.

Az annapolisi értekezlet után indított tárgyalások új szakaszát beárnyékolják a palesztin területeken felállított zsidó telepek körüli viták. A palesztinok valamennyi telepes tevékenység azonnali leállítását követelik. Izraelnek szándékában áll folytatni az építkezést azokon a telepeken, amelyeknek az ellenőrzését meg akarja tartani a palesztinokkal kötendő békemegállapodás keretében is.

Mahmud Abbasz palesztin elnök tegnap Sarm-es-Sejkben tárgyalt Hoszni Mubarak egyiptomi elnökkel. A palesztinok az elmúlt hetekben azzal vádolták Egyiptomot, hogy semmit sem tesz a Gázai övezetbe irányuló fegyvercsempészet megakadályozása érdekében.

A tervek szerint Mahmud Abbasz az Arab Liga vezetőivel is találkozik Egyiptomban. A palesztin elnök találkozóinak legfőbb célja az, hogy előkészítse a jeruzsálemi csúcstalálkozót, valamint George W. Bush közel-keleti körútját.

A következő napokban a Gázai övezet jövője, illetve az ott kormányzó Hamasz jövője lesz az egyik legnehezebb kérdés. Legkevesebb hat palesztin fegyveres életét vesztette, tizenegy pedig megsebesült egy izraeli légicsapásban a Gázai övezetben. Az izraeli hadsereg szóvivője szerint a légicsapást izraeli helikopterek hajtották végre, miután palesztin fegyveresek páncéltörő rakétákat lőttek ki az övezetben éppen hadműveletet végző izraeli alakulatokra.

A Hamasz júniusban ragadta ki erőszakkal a Gázai övezet ellenőrzését a Mahmud Abbasz palesztin elnökhöz hű mérsékelt Fatah kezéből. Izrael gyakran hajt végre légicsapásokat és rajtaütéseket a keskeny tengerparti sávban, igyekezvén meggátolni a palesztin radikálisokat abban, hogy rakétákat lőjenek ki dél-izraeli településekre.

Öt napig tartó veszteglés után több száz, a mekkai zarándoklatról hazatérő palesztin lépett be szerdán Egyiptomból a Gázai övezetbe a rafahi határátkelőn az izraeli hatóságok tiltakozása ellenére. Több mint kétezer palesztin zarándok rekedt a múlt hét végén Egyiptomban, mert nem voltak hajlandók az izraeli hatóságok ellenőrzése mellett hazatérni a Gázai övezetbe. Az egyiptomi hatóságok szerint Izraelt értesítették arról, hogy átengedik a palesztinokat a rafahi átkelőn.

MH-összeállítás

Comments are closed.