Forrás: NOL

NOL * Dési András * 2007. december 5.

Napszemüveggel és sállal takarta el az arcát az a huszonhárom éves fiatalember, akit egy német bíróság nyolc hónap letöltendő börtönre ítélt etnikai gyűlöletre való szítás miatt. A vádlott most nem bizonyult olyan „bátornak”, mint amikor augusztusban a „mügelni hajtóvadászat” néven elhíresült ügy egyik hangadója volt.

A szászországi Mügelnben mintegy ötven, jelentős részben ittas ember az utcákon kergetett végig nyolc indiait, akik egy – szintén indiaiak által üzemeltetett – pizzeriába menekültek. A konfliktust állítólag az váltotta ki, hogy a város nyári mulatságán néhány ittas német belekötött az indiaiakba. A szélsőjobboldali, idegengyűlölő jelszavakat is skandáló tömeg „megostromolta” az épületet, csak a rohamrendőrség érkezése akadályozta meg, hogy meg ne lincseljenek valakit.

A mügelni ügy nagy visszhangot keltett, ugyanis a keleti tartományokban sajnos elég gyakran támadnak szélsőjobboldali-neonáci csoportok külföldiekre, elsősorban színes bőrűekre. A hétvégén Magdeburgban történtek ilyen atrocitások: Szász-Anhalt tartomány fővárosában előbb irakiakra, majd később nigeriekre támadtak rá „új-barna” fiatalok. A második eset során a neonácik a helyszínre riasztott rendőrjárőrrel is összeverekedtek. Szász-Anhaltban egyébként a minap menesztették a tartományi bűnügyi hivatal vezetőjét, miután kiderült, hogy a rendőrség megkozmetikázta a statisztikákat és számos szélsőjobboldali ügyet – így Sieg Heil-kiáltásokat, horogkeresztes zászlók lengetését – „nem kifejezetten politikainak” minősített.  Szász-Anhalt egyébként évek óta vezeti a szélsőjobboldali bűncselekmények „ranglistáját”.

A mügelni ügyet egyébként a bíró pogromra hasonlító esetnek minősítette, a kiszabott büntetést pedig azzal indokolta, hogy reményei szerint a letöltendő szabadságvesztés elriasztó hatással lesz a potenciális tettesekre.

(Berlin)

Hirdessen Ön is az ETARGET-tel!

Comments are closed.