kétszeres olimpiai bajnok kardvívó

1904. dec. 14. – 1943. jan. 20.

Petschauer Attila az 1928-as amszterdami és az 1932-es Los Angeles-i olimpián nyert bajnoki címet a kardcsapat tagjaként, valamint egyéniben ezüstérmet szerzett Amszterdamban.

Ő volt az örök második. A nagy rivális, a mindenkori várományos. Csapatversenyek hőse, csapattagként erősebb, mint párharcban önmagáért. Sok szép és igazán nagy versenyt nyert, a világ minden nagy vívóját megverte néhányszor. Ő volt a sztár a versenyeken, a látványosság a közönségsiker, fergeteges tapsok aratója, szinte kacagva vívott, kezében dalolt a kard. Jókedvében néha a legkomolyabb versenyeken is, mintha parodizálta volna a vívást, az ellenfelet. Humora átütött a maszkon és ott táncolt pengéje hegyén.

Az 1920-as évek második és az 1930-as évek első felében Petschauer Attila volt egyike volt a világ legjobb kardvívóinak és tagja volt a világ legjobb vívócsapatának.

Viszonylag fiatalon, 28 évesen vonult vissza, civil foglalkozásában újságíró volt az Est című lapnál. Emellett gyakran írt színikritikákat is, a fővárosi bohém művészvilágának egyik népszerű alakja lett. A német megszállást követően munkaszolgálatra vitték annak ellenére, hogy olimpiai bajnoksága és a Los Angelesben aratott győzelme után kapott Signum Laudis kitüntetése mentességet jelentett volna számára.

Az ukrajnai Davidovka munkatáborba deportálták. Itt egy sorakozónál felismerte Cseh Kálmán katonatiszt, aki lóversenyző volt az 1928-as olimpián. Ők ketten barátok voltak, de Cseh fel hívta a táborőrök figyelmét, hogy gúnyolják ki egykori barátját.

Kárpáti Károly, aki ugyanabban a táborban volt, így emlékezik:
Az őrök kiabáltak: Na, te olimpiai vívóbajnok. Lássuk, hogy tudsz fára mászni. Télközepe volt, metsző hideg, de megparancsolták, hogy vetkőzzön le, és aztán másszon a fára. A jól szórakozó őrök megparancsolták, hogy kukorékoljon, mint egy kakas, és vízzel locsolták. Ráfagyott a víz, és röviddel azután meghalt.

Szabó István filmrendező, A napfény íze című filmjében feldolgozta Petschauer Attila történetét.

Forrás: Sulinet, jewsinsport.org, International Jewish Sports Hall of Fame, Magyar Rádió

Comments are closed.