Zsidó konyha

 

Forrás: Híradó

Zsidó konyha

2007. november 30. 08:23

A december 2-i adásban újabb jellegzetes zsidó ételekkel ismerkedhetnek meg a nézők…

Zsidó konyha című sorozatunkban bemutatjuk a zsidó gasztronómia legjellegzetesebb ételeit. Mesterszakácsunk segítségével a nézők is elkészíthetik a maceszgombóclevest, a sóletet, a zsidótojást és a hanukai fánkot. Székhelyi József színművész fiatalkori emlékeit eleveníti fel a zsidó konyha ízeiről.

Az adás időpontja: 2007. December 2. 11:00 M1

Az ismétlés időpontja: 2007. December 2. 13:55 M2

A műsorban elkészült ételek receptjei:

Libaleves maceszgombóccal

80 dkg húsos liba

30 dkg sárgarépa

20 dkg zellergumó

1-2 szál zellerszár

10 dkg vöröshagyma

20 dkg fehérrépa

1 dkg szárított vargánya

5 gerezd fokhagyma

egész bors ízlés szerint

késhegynyi sáfrány

késhegynyi őrölt gyömbér

4 db tojás

2 dl víz

4 evőkanál libazsír

25 dkg macesz

só ízlés szerint

őrölt gyömbér ízlés szerint

őrölt bors ízlés szerint

kb. 2 evőkanál maceszliszt

Zsidó tojás

5-6 db tojás

10 dkg vöröshagyma

10 dkg libazsír

10 dkg libamáj

só, őrölt bors ízlés szerint

Sólet

1 db füstölt libamell

1 db kacsamell

1 db füstölt libacomb

1 db füstölt marhanyelv

1 kg fehérbab

15 dkg vöröshagyma

2 dkg fűszerpaprika

1 fej fokhagyma

4 db tojás

Töltött libanyak

2 db libanyak

15 dkg liszt

1 dkg fűszerpaprika

8 dkg libazsír

18 dkg libamell

őrölt bors ízlés szerint

gyömbér ízlés szerint

Hanukai Fánk

70 dkg liszt

5 db tojás sárgája

10 dkg vaj

3 dl tej

1 db vaníliarúd

1 db reszelt citrom

10 dkg kristálycukor

kevés rum

20 dkg barack lekvár

10 dkg vaníliás cukor

5 dkg élesztő

2 l olaj

mtv

2 hozzászólás to “Zsidó konyha”

  1. Pesti ur

    A hozzávalók listája megvan tehát.
    Most már csak az elkészítés leírása, tehát a lényeg hiányzik. 🙂

  2. kurcz zsuzsa

    megjegyezném,hogy a kóser konyha süteményeket tej nélkül késziti,hogy bármikor lehessen enni, akár husos, akár tejes étel után, vagyis az élesztőt langyos,cukros vizben futtatják fel.jó tudni.

2 hozzászólás to “Zsidó konyha”

  1. Pesti ur

    A hozzávalók listája megvan tehát.
    Most már csak az elkészítés leírása, tehát a lényeg hiányzik. 🙂

  2. kurcz zsuzsa

    megjegyezném,hogy a kóser konyha süteményeket tej nélkül késziti,hogy bármikor lehessen enni, akár husos, akár tejes étel után, vagyis az élesztőt langyos,cukros vizben futtatják fel.jó tudni.