Zsidó konyha
Zsidó konyha
2007. november 30. 08:23
A december 2-i adásban újabb jellegzetes zsidó ételekkel ismerkedhetnek meg a nézők…
Zsidó konyha című sorozatunkban bemutatjuk a zsidó gasztronómia legjellegzetesebb ételeit. Mesterszakácsunk segítségével a nézők is elkészíthetik a maceszgombóclevest, a sóletet, a zsidótojást és a hanukai fánkot. Székhelyi József színművész fiatalkori emlékeit eleveníti fel a zsidó konyha ízeiről.
Az adás időpontja: 2007. December 2. 11:00 M1
Az ismétlés időpontja: 2007. December 2. 13:55 M2
A műsorban elkészült ételek receptjei:
Libaleves maceszgombóccal
80 dkg húsos liba
30 dkg sárgarépa
20 dkg zellergumó
1-2 szál zellerszár
10 dkg vöröshagyma
20 dkg fehérrépa
1 dkg szárított vargánya
5 gerezd fokhagyma
egész bors ízlés szerint
késhegynyi sáfrány
késhegynyi őrölt gyömbér
4 db tojás
2 dl víz
4 evőkanál libazsír
25 dkg macesz
só ízlés szerint
őrölt gyömbér ízlés szerint
őrölt bors ízlés szerint
kb. 2 evőkanál maceszliszt
Zsidó tojás
5-6 db tojás
10 dkg vöröshagyma
10 dkg libazsír
10 dkg libamáj
só, őrölt bors ízlés szerint
Sólet
1 db füstölt libamell
1 db kacsamell
1 db füstölt libacomb
1 db füstölt marhanyelv
1 kg fehérbab
15 dkg vöröshagyma
2 dkg fűszerpaprika
1 fej fokhagyma
4 db tojás
Töltött libanyak
2 db libanyak
15 dkg liszt
1 dkg fűszerpaprika
8 dkg libazsír
18 dkg libamell
őrölt bors ízlés szerint
gyömbér ízlés szerint
Hanukai Fánk
70 dkg liszt
5 db tojás sárgája
10 dkg vaj
3 dl tej
1 db vaníliarúd
1 db reszelt citrom
10 dkg kristálycukor
kevés rum
20 dkg barack lekvár
10 dkg vaníliás cukor
5 dkg élesztő
2 l olaj
mtv
december 1st, 2007 at 07:43
A hozzávalók listája megvan tehát.
Most már csak az elkészítés leírása, tehát a lényeg hiányzik. 🙂
december 1st, 2007 at 15:16
megjegyezném,hogy a kóser konyha süteményeket tej nélkül késziti,hogy bármikor lehessen enni, akár husos, akár tejes étel után, vagyis az élesztőt langyos,cukros vizben futtatják fel.jó tudni.