Bodza dícsérő

Mari, 2006. június 06. 17:35  Naplók Add comments

Most virágzik a bodza. Ernyős virága pompás illatot áraszt. Tele van vele az egész vidék. Régen úgy tartották, hogy a házi istenek lakhelye a bodzacserje, ezért szívesen ültették a parasztudvarokban a csűr vagy az istálló oldalához. Napjainkban ezt a spirituális szerepét már nem értékeljük a bodzának. A jellegzetes, de kellemes illatú virág, majd az ősszel beérő, csillogó fekete bogyók, azonban megérdemlik a figyelmet. A kutatások bebizonyították, hogy a bodza C-vitamin tartalma sokszorosa a C-vitamin fenomén citroménak. Rendszeres fogyasztása fokozza a szervezet védekező erejét.

A virágból teát, szörpöt, vagy a nyári melegben üdítő limonádét készíthetünk. A hársfa és bodzavirág tea együttesen a meghűléses betegségek ellen kiváló szer. A bodzaszörp elkészítése igazán nem ördögi mesterség, és nem is igényel sok időt.
Kell hozzá kb. 50 darab bodzavirágernyő, 3 liter víz és másfél kiló cukor. A frissen szedett bodzavirágot belerakjuk egy nagy edény vízbe, és 24 órán keresztül állni hagyjuk. Ekkorra a víz jól átveszi a bodza ízét. Ki kell szűrni a virágokat belőle, s még egy sűrű szövésű ruhán is át kell szűrni, hogy ne maradjanak benne növényi részek. A cukrot beletesszük a bodzáslébe és felforraljuk. Forrón üvegekbe rakjuk, és jól bedugaszoljuk. Felnyitás után hűtőszekrényben kell tartani az üveget, egyébként egy évig is eltartható a szörpünk.

A limonádé is hasonlóan készül, csak ahhoz 10 liter vízre van szükség az 50 bodzavirághoz, és egy kiló cukorra, plusz egy citrom levére és még három karikákra vágott citromra. A virágot és a citromkarikákat 24 órát áztatjuk. Miután leszűrtük a levet, hozzáadjuk a cukrot és a citromlevet, jól elkeverjük, és újabb 24 órát állni hagyjuk. Üvegekbe töltjük és állítva hűvös helyen (pincében) tároljuk.

Egy nagyon finom édességet is készíthetünk a bodzavirágból. Az ernyőket sűrű palacsintatésztába mártjuk, és forró olajban szép aranyszínűre sütjük. Porcukorral megszórva tálaljuk. Nem kell hozzá semmilyen ízesítés, azt maga a virág ad neki.

Comments are closed.