Kedves Barátaim!

Az utóbbi napokban, amikor oly-annyira készülünk az avatásra, beugrott ez a József Attila sor: „harminchat fokos lázban égek mindig”. A vers szomorú, ám ez a mondat a mindennapos rajongásról mesél. Az élet maga egy lázas lét. Öröm és készülõdés. Maximalizálódás és alázat.

Az igény valóságot szül!

Ebben hiszek és hiszünk!

A dolgok megvalósulásának és megvalósításának az elsõ lépése, hogy makacsul rájuk gondolunk. Nem engedünk a huszonegybõl, és lehetõleg nem alkuszunk meg. Bár tudom nem mindenki – sõt nagyon sokan objektív okok miatt – nem tudnak küzdeni az elveikért. Benyelik a munkáltató bántásait, az erõsebb ember molesztálását.

Öröm az, aki abban a helyzetben van, hogy karakán tud lenni bármilyen helyzetben. Ez nem azt jelenti, hogy fejjel rohan a konfliktusba és a falba. Szó se róla. Az igazságérzet józan ésszel, és alázattal párosul.

Aki ismeri az én „utamat”, az tudja, hogy az igényeimet, álmaimat és az általam elképzelt utat, ami a zsidóság építésének mikéntjérõl szól, próbálom védeni, hiszen ez a munkám, és erre tettem fel az életemet. Az elõzõ szavakat ismételve, igényem van egy szép zsidóságra. És amikor ebben engem próbáltak akadályozni, akkor…

És most itt vagyunk vasárnap elõtt, és „harminchat fokos lázban égünk mindig”. Együtt örülünk a megszépült zsinagógának. Az utóbbi napokban valóban éjt nappallá téve dolgoztunk, hogy minél méltóbb legyen a hely a nagy napra.

Az igény valóságot szül!

Tudtuk, minden, ami igazán fontos, el fog jönni az életünkbe.

Hogy mikor? Ki tudja? Csak a Fennvaló. Ám személyiségünk, karakterünk, belsõ igényeink törvényszerûen formálják sorsunkat. Kézenfogva jár a környezetünkkel, amit legtöbbször mi választunk meg. Sorsépítõi, vagy sorsrontói lehetünk önmagunknak.

Sokszor észrevehettük, hogy vágyaink, igényeink megkeresik a tárgyat maguknak. Nevezhetjük ezt beteljesedésnek vagy ösztöneink beindulásának, ám mindenképpen hasznunkra válik. – így lettünk teremtve…

De az ember társas lényként kapott áldást az Ö-ó-tól, ezért is van az, hogy az emberek megérzik azt is, ami bennünk van és eszerint közelednek hozzánk vagy távolodnak el tõlünk. Törekszünk a külsõ harmóniára. Azok felelnek legelõször és legõszintébben, akikkel közös hullámhosszon mûködünk, akik megérzik lelkünk rezdüléseit és mi is az övékét.

Ugyanabban a szituációban (pl. közösségben) néha elmagányosodunk, néha sokan körénk gyûlnek.

Meglevõ szenvedélyeinkhez álmainkhoz keressük a valóságot, és építjük…IGÉNYÜNK VAN RÁ

Sokan szeretnének szerelmesek lenni – majd beleszeretnek valakibe. Ilyen egyszerû. Élni szeretnénk… csecsemõként örülünk a jónak, és szinte rögtön elfeledjük azokat a mérhetetlen szenvedéseket, amiket ugyanaz a csecsemõ (mi…) áll ki, amikor az elsõ korty levegõt próbálja beszippantani. Vagy ki emlékszik már a fény fájdalmára? Amikor a csecsemõ szeme felpattan és meglátja a fényt? A fájdalmas újat… próbáld ki, és nézz bele hirtelen egy reflektorba! De mi már tudjuk, hogy a lélegzésbõl és a fénybõl vagyunk. Számomra egy rabbi számára ez más jelentéssel bír. A hagyomány, a törvény, a nép és a közösség…

Csöndesen ébren kell tartani magunkban napról napra a reményt; egy pillanatra sem szabad elengedni. Egy napon valóság lesz.

És most 21-én ezt ünneplejük.

Amire várunk mindenkit szeretettel!

Szép a kert, szép a zsinagóga szép a Szepesi-terem.

És a közösségnek igénye van rá…

Nem oly rég volt Izrael függetlenségi napja, jövõ pénteken lesz Jeruzsálem napja. Ezért is szeretnék most néhány csodálatos fotót küldeni nektek Izraelrõl, és Izraelbõl. Szépek és igényesek.

Mit is mondhatnék erre?

Legyetek / legyünk hasonlatosokká!

és 36 fokos lelkesedés legyen bennünk!

a jövõ heti programunk:

május 19. péntek: 19.00 szombatfogadás

május 20. szombat 8.30. elõimádkozó oktatás

9.00. reggeli ima

ÉS NE FELEDJÜK, MÁJUS 21: 18.00 ZSINAGÓGAAVATÓ ÜNNEPSÉG!

május 22. hétfõ 7.00. reggeli ima

május 23. szerda kb. 17.00. Talmud Tóra — téma: élhet-e szellemében a zsidóság?

kb. 18.30- héber

május 24. csütörtök 7.00. reggeli ima

mindenkit szeretettel várunk:

anikó és zoli

www.zsinagoga.net

06.30.240.79.29

OTP — 11773126-00024284 (Szepesi Judit)

Comments are closed.