Forrás: Hírtv

Az egyetlen elfogott fegyveres azt vallotta, hogy a Mumbaiban végrehajtott támadássorozat egy pakisztáni katonai csoporthoz köthető – írta vasárnap több indiai lap is, titkosszolgálati forrásokra hivatkozva. Shivraj Patil indiai belügyminiszter benyújtotta lemondását, mert “erkölcsi felelősséget érez a Mumbaiban véghezvitt brutális, iszlamista támadássorozat ellen”..

Az elfogott fegyveres, a 21 éves Adzsmal Amir Kamal a hírek szerint az összes támadót azonosította: mindannyian pakisztáni állampolgárok. Kamal azt is beismerte, hogy a Lashkar-e-Taiba nevű katonai csoport képezte ki őket a merényletsorozatra. A Lashkar a kasmíri indiai fennhatóság ellen küzd. Kamal vallomása szerint a fegyveresek Mumbainál szálltak partra csónakokon, miután eltérítettek egy hajót, legénységét pedig kivégezték.

Az AFP hírügynökségnek név nélkül nyilatkozó amerikai titkosszolgálati forrás is úgy véli, hogy a szálak a Lashkar-e-Taibához vezetnek. A Lashkart Pakisztán törvénytelen szervezetnek tekinti. India azonban többször is azzal vádolta Pakisztánt, hogy nem tesz eleget a csoport és kiképző táborai felszámolására. Kamalról készült képet rögzített szerdán egy biztonsági kamera egy mumbai metróállomáson. A fiatalember kezében gépfegyver van, és egy fekete trikót visel.

A belügyminiszter benyújtotta lemondását Benyújtotta lemondását vasárnap Shivraj Patil indiai belügyminiszter, mert – mint fogalmazott – erkölcsi felelősséget érez a Mumbaiban véghezvitt brutális, iszlamista támadássorozat ellen. Patilt az indiai sajtó már a merénylet előtt is sokat kritizálta a belbiztonsági helyzet miatt.

A tárcavezető azután hozta meg döntését, hogy szombaton este megbeszélést tartott a kormánypárt vezető döntéshozó testülete. Ezen Patil állítólag azt mondta, hogy ha távozása enyhíthet a kormányra nehezedő nyomáson, akkor visszavonul. A majdnem kétszáz életet követelő Mumbai támadássorozat előtt is fölmerült a belügyminiszter távozása egy sor korábbi merénylet miatt. Szeptemberben Új-Delhiben léptek működésbe robbanószerkezetek, októberben pedig az északkeleti Asszam államban.

195 halottja és 300 sebesültje van a hatvanórás mumbai terrortámadásnak. Az indiai városban 12 terrorista hatvan órán át tartott megszállás alatt 10 épületet, köztük két luxusszállodát és egy zsidó kulturális központot.

(FH)

Comments are closed.