Forrás: Index

“A nyomozás eddigi adatai alapján úgy hisszük, a terroristák ötezer emberrel akartak végezni” – jelentette ki a három napig tartó mumbai terrortámadás ügyében vizsgálódó R. R. Patil, a Mumbait is magában foglaló Maharastra állam miniszterelnök-helyettese a CNN-nek. Az állam miniszterelnöke mindeközben Pakisztán felelősségét emlegette, mivel az egyetlen élve elfogott terrorista pakisztáni állampolgár.

A hatóságok szerint a terroristák bőségesen el voltak látva munícióval. “Gránátok garmadáját és sok töltényt találtunk náluk” – nyilatkozta Patil a CNN-nek. A hatóságok most azt vizsgálják, hogy a támadók egy része a mumbaiak közé keveredve menekült-e el.

Az indiai terrorelhárítás szombat délelőtt tisztította meg a terroristák utolsó állásait a híres luxusszállóban, a Tádzs Mahalban. A rendőrök még most is szobáról szobára járják a hotelt, hogy az utolsó túszokat is kiszabadítsák és meggyőződjenek róla, hogy valóban sikerült kifüstölniük a terroristákat.

A terroristák szerdán indítottak összehangolt támadást Mumbaiban. Gyors egymásutánban tíz célpont ellen követtek el támadást, ezek közül háromban – két luxusszállóban és egy zsidó közösségi házban – túszokat ejtettek és elbarikádozták magukat. A terrortámadásoknak az eddigi összesítések szerint 183 halottja van, és életét vesztette 11 terrorista is. Bár a támadók hangoztatott célpontjai nyugati, elsősorban brit és amerikai állampolgárok voltak, az áldozatok nagy része indiai. A mostani adatok szerint összesen tizennyolc külföldi veszthette életét, de bizonyosan csak nyolc külföldi halottról tudni.

Az indiai hatóságok szerint a terroristák jól képzettek voltak, remek helyismerettel. A támadás során emailezésre is használható Blackberry telefonokkal kommunikáltak, és GPS-szel is fel voltak szerelve.

Azt nem tudni, hogy mi volt a terroristák célja, vagy egyáltalán kik követték el a támadást. A felelősséget egy eddig ismeretlen szervezet, a Dekán (India központi fennsíkja) Mudzsahedjei vállalták magukra, de a szakértők kizárják, hogy egy ismeretlen csoport ilyen szervezettségű akciót hajthatna végre. A támadók nem fogalmaztak meg követeléseket. Az indiai politikusok szinte reflexből Pakisztánt tették felelőssé a támadásért, bár az ország törékeny civil kormányzata a kezdettől fogva sajnálkozását fejezte ki a történtek miatt és kérte Indiát, hogy ne reagáljon elhamarkodottan. Zardari elnök, Pakisztán nemrégiben megválasztott államfője együttműködést ígért arra az esetre, ha a nyomok mégis Pakisztánba vezetnének.

Comments are closed.