Forrás: Híradó

A Laskar-e-Taiba (Igazak Hadserege) pakisztáni szélsőséges szervezet tagjai követték el a mumbai terrortámadásokat – jelentette ki vasárnap egy magas rangú mumbai rendőrtiszt.

A támadók a szervezeten belül „egy radikális csoportból” kerültek ki – mondta sajtóértekezletén Rakes Maria bűnügyi főfelügyelő.

Videó:Kevesebb áldozat Mumbaiban

Ezt megelőzően több indiai lap titkosszolgálati körökre hivatkozva közölte: a mészárlás egyetlen túlélő támadója, az elfogott Adzsmal Amir Kamal kihallgatásakor azt vallotta, hogy a támadók mind pakisztáni állampolgárok voltak. A 21 éves fiatalember elmondta, mindegyiküket a Laskar-e-Taiba képezte ki. Szerda este a tengeren megkaparintottak egy hajót, és azon, majd gumicsónakokon jutottak el Mumbaiba, ahol azonnal elindították összehangolt akciójukat.

 

„Tudják maguk, hány embert öltek meg Kasmírban?” – kérdezte urdu nyelven a mumbai zsidó központ egyik támadója egy tévéállomástól, amellyel telefonon beszélt a központból. Az épületet megostromló indiai biztonsági erők később végeztek vele. Az összes támadást nem több mint tíz fegyveres követte el. A bűnügyi főfelügyelő elmondta, hogy további helyeket is terveztek megtámadni Mumbaiban. 

A Laskar-e-Taiba Kasmír függetlenségéért harcol. 1986-ban jött létre az India és Pakisztán között vitatott határtérségben, amely már több mint fél évszázada feszültség forrása a két dél-ázsiai ország között. A lázadószervezetet hat éve mindkét országban betiltották. Az indiai hatóságok azóta is e szervezetet teszik felelőssé a területén elkövetett merényletekért, viszont úgy tartják, hogy az iszlamista szervezetet a pakisztáni hírszerzés hozta létre az India elleni titkos háború megvívásának támogatására, Kasmír elszakítása érdekében.

Korábban egy amerikai terrorelhárítási tisztségviselő úgy nyilatkozott, hogy a támadássorozat a Laskar-e-Taiba jegyeit viseli magán.

A merényletek feltételezett pakisztáni háttere miatt az indiai kormány a Pakisztánnal való békefolyamat felfüggesztésére készül a PTI hivatalos indiai hírügynökség szerint. „Egyesek a kormányon belül úgy vélekednek, hogy Indiának fel kell függesztenie a békefolyamatot és a párbeszédet, hogy megmutassa: nem veszi könnyedén a mumbai vérengzést” – írta a PTI névtelenséget kérő hivatalos személyekre hivatkozva. Az idézettek elmondták, hogy a kabinetet, beleértve Manmohan Szingh kormányfőt megdöbbentették az események, mert úgy érzik: „Pakisztán nem tartotta meg a legmagasabb szinten tett ígéretét arra vonatkozóan, hogy véget vet az India ellen irányuló terrorizmusnak.”

Nem 195, hanem 174 halálos áldozata volt a terrorcselekményeknek a legújabb hivatalos adatok szerint. Mahárástra szövetségi állam kormányának szóvivője azt mondta: az okozta a tévedést, hogy néhány holttestet kétszer is számoltak. Hozzátette, hogy ez a szám sem tekinthető véglegesnek, mert a támadások egyik helyszínének, a Tádzs Mahal szállodának az átkutatása még folyamatban van. A csaknem hatvan órán át tartó terrorcselekmények sebesültjeinek számát korábban háromszázra becsülték, a legújabb információk szerint 239 ember sérült meg.

 

A terrortámadás miatt benyújtotta lemondását az indiai belügyminiszter – jelentették be kormányzati források. Sivradzs Patil közölte, hogy erkölcsi felelősséget vállal a történtekért. A minisztert a sajtóban leginkább azért érték bírálatok, mert nem tudta szavatolni a belbiztonságot, csődöt mondott a hírszerzés, valamint a belbiztonsági erők későn reagáltak a terrortámadásokra.

Hírek szerint Sivradzs Patil utódja Palaniappan Csidambaram eddigi pénzügyminiszter lesz, a pénzügyi tárcát pedig Manmohan Szingh veszi át, a kormányfői teendők ellátása mellett. Az NDTV híradása szerint ugyancsak lemondott a mumbai merényletek nyomán M. K. Narajanan nemzetbiztonsági tanácsadó. Szingh egyik tanácsadója hozzátette, hogy más magas rangú kormánytisztviselők távozása is várható a történtek miatt.

Az izraeli külügyminisztérium tájékoztatása szerint legkevesebb hét izraeli halt meg a mumbai zsidó kulturális központ elleni támadásban. Vasárnap törvényszéki orvosok indultak az izraeli légierő gépén Indiába, hogy segítsenek a halottak azonosításában. Ehud Olmert izraeli kormányfő a vasárnapi kabinetülésen azt ígérte, hogy Izrael „mindenütt a világon” meg fogja védeni a zsidó intézményeket.

Juszuf Raza Gilani pakisztáni miniszterelnök lemondta tervezett hongkongi útját, hogy figyelmét az Indiával egyre feszültebbé váló viszonynak szentelje a mumbai merényleteket követően – közölte szóvivője. A kormányfő Bill Clinton amerikai exelnök alapítványának (Clinton Globális Kezdeményezése, CGI) ázsiai értekezletén vett volna részt december 2-án és 3-án – mondta Zahid Basir szóvivő.

Forrás: MTI

Comments are closed.