Forrás: BPI

 A közel kétszáz halálos

 áldozattal járó mumbai (bombayi) terrortámadások miatt benyújtotta lemondását  az közölték kormányzati források.

    A tájékoztatás szerint Sivradzs Patil jelezte, hogy erkölcsi felelősséget vállal a történtekért. A jelenleg Indonéziában tartózkodó Pratibha Patil államfő az NDTV televízió vasárnapi jelentése szerint – Manmohan Szingh miniszterelnök javaslatára – elfogadta a lemondást.

    A minisztert a sajtóban leginkább azért érték bírálatok, mert nem tudta szavatolni a belbiztonságot, csődöt mondott a hírszerzés, valamint a belbiztonsági erők későn reagáltak a két legismertebb indiai luxushotelben és az ország pénzügyi központjának tekintett Mumbai más helyszínein végrehajtott terrortámadásokra.

    Hírek szerint Sivradzs Patil utóda Palaniappan Csidambaram eddigi pénzügyminiszter lesz, a pénzügyi tárcát pedig Manmohan Szingh veszi át, a kormányfői teendők ellátása mellett. Az NDTV híradása szerint ugyancsak lemondott a mumbai merényletek nyomán M. K. Narajanan nemzetbiztonsági tanácsadó, s a miniszterelnök elfogadta azt. Szingh egyik tanácsadója hozzátette, hogy más magas rangú kormánytisztviselők távozása is várható a történtek miatt.

    Nem 195, hanem 174 halálos áldozata volt a mumbai terrorcselekményeknek a legújabb hivatalos adatok szerint. Mahárástra szövetségi állam kormányának szóvivője vasárnapi tájékoztatása szerint az okozta a tévedést, hogy néhány holttestet kétszer is számoltak. Hozzátette, hogy ez a szám sem tekinthető véglegesnek, mert a támadások egyik helyszínének, a Tádzs Mahal szállodának az átkutatása még folyamatban van.

    A helyi idő szerint szerda este kezdődött, közel hatvan órán át tartó terrorcselekmények sebesültjeinek számát korábban háromszázra becsülték, a legújabb információk szerint 239 ember sérült meg.

    Az izraeli külügyminisztérium tájékoztatása szerint legkevesebb hét izraeli halt meg a mumbai zsidó kulturális központ elleni támadásban. Vasárnap törvényszéki orvosok indultak az izraeli légierő gépén Indiába, hogy segítsenek a halottak azonosításában. Ehud Olmert izraeli kormányfő a vasárnapi kabinetülésen azt ígérte, hogy  Izrael “mindenütt a világon” meg fogja védeni a zsidó intézményeket.

    Juszuf Raza Gilani pakisztáni miniszterelnök lemondta tervezett hongkongi útját, hogy figyelmét az Indiával egyre feszültebbé váló viszonynak szentelje a mumbai merényleteket követően – közölte vasárnap szóvivője. A kormányfő Bill Clinton amerikai exelnök alapítványának (Clinton Globális Kezdeményezése, CGI) ázsiai értekezletén vett volna részt december 2-án és 3-án – mondta Zahid Basir szóvivő.

 

BreuerPress/MTI/AP/Reuters/AFP/dpa

Comments are closed.