Forrás: 168 Óra

www.benko-dixie.hu

„George W. Bush, az Amerikai Egyesült Államok elnöke a Benkó Dixieland Band 50 éves jubileuma alkalmából gratulál Dr. Benkó Sándornak az együttes páratlan sikersorozatához, és ahhoz, hogy az amerikai jazzt a világ élvonalában legmagasabb szinten művelve a new orleansi traditionális jazz utazó nagyköveteivé váltak”A Benkó Dixieland Band a világon először vállalkozott arra, hogy karácsonyi igeliturgiára New Orleans-i zeneművet komponáljon, és azt klasszikus kórussal mutassa be a közönségnek, amely a Karácsonyi Misét tavaly láthatta először Budapesten a Művészetek Palotájában.

Fedor Vilmos Miskolc alpolgármestere a sajtótájékoztatón arról szólt, hogy a Miskolc által Pro Urbe díjjal kitüntetett Benkó Dixieland Band immár 47. éve kötődik a borsodi megyeszékhelyhez, mostani fellépésüket is támogatja a város.

A mise hátteréről Benkó Sándor úgy fogalmazott: az együttes amerikai egyházi szertartások nyomán határozta el egy olyan mű komponálását, amely New Orleans zenei világára alapoz, ugyanakkor európai is.

Az MTI azt írta: felvették a kapcsolatot a római katolikus, a református, az evangélikus és a görögkeleti egyházzal, valamint a zsidó felekezettel, amelyek útmutatása alapján, segítségével született meg Karácsonyi Mise.

A Karácsonyi Mise 18 zeneszámát az együttes tagjai készítették, mindenki minden zenei helyre annyi zeneszámot írt, amennyit akart, a számokat Nagy Iván – aki az együttesben pozanon játszik – hangszerelte.

Világsztárok

Az 1957-ben alakult Benkkó Dixieland Band a világon az egyik legjobb, Magyarországon a legnépszerűbb jazz együttes. Már első lemezük aranylemez lett. Hazai fesztiválok és versenyek sorát nyerték, számos kitüntetést mondhatnak magukénak. Koncertjeiken tízezres hallgatóság előtt olyan világsztárokkal dolgoztak már együtt, mint pl. az amerikai Milt Jackson, Freddie Hubbard, Al Grey, Buddy Tate, Joe Newman, Buddy Wachter, Henry Questa, Joe Muranyi, Eddy Davis, Cynthia Sayer, Harry Sweet Edison, Albert Nicholas, Wild Bill Davison, vagy az európai Chris Barber, Kenny Ball, Huub Janssen, Acker Bilk – és még sokan mások.

www.benko-dixie.hu

Két igazán irigylésre méltó ember: Benkó Sándor és Luciano PavarottiBenkóék művészetét a legmagasabb elismerés övezi Magyarországon is. Benkó Sándor Állami Díja és Liszt Díja után 1997-ben Göncz Árpád elnök úr adta át az együttes minden tagjának a „Magyar Köztársasági Érdemrend Tiszti Keresztje” kitüntetést. Benkóék 2004-ben a „PRIMA” művészeti díjat és a „PRO URBE” Miskolc elismerést kapták. Benkó Sándor 2005-ben megkapta a „PRO URBE BUDAPEST”, 2006-ban a „PRO URBE EUROPA” kitüntetést, majd 2006-ban a legmagasabb magyar művészeti elismerést, a Kossuth Díjat.

A Benkó Dixieland évente 200 – 250 koncertet ad itthon és a nagyvilágban. Most jelent meg hetvenedik lemezük, mintegy 130 óra TV show műsor készült velük. TV műsoraikat, riportjaikat évente a világban mintegy 600 millió néző látja. Rendszeresen turnéznak Európában, az USA-ban és a távol keleten. Ők hazánk és a new orleansi jazz utazó nagykövetei – olvasható az együttes honlapján.

Comments are closed.