Forrás: MNO

2008. november 20. 00:00Popper Péter fegyveres ellenállást hirdetett a magyarországi rasszizmus ellen. A közismert pszichoguru, hetvenötödik évéhez érkezve, betért egy születésnapi interjúra a Népszavához. Ott történt. Horn Gyula egykori tanácsadója az életművét megkoronázó szövegben kifejtette: ifjú korában, ha zsidózást hallott, “őrült módon összeverte” az elkövetőt, ám most, megvénhedve, már csak verbálisan harcol. (Értsd: másokat küld a csatába.) Popper előbb egy civil szervezet, a Magyar Gárda elleni erőszakra buzdított, így: “önvédelmi gárdát kell alakítani, és szétverni őket”, aztán aggodalommal utalt rá, hogy hazánk véres katasztrófa küszöbén áll, többek közt azért, mert a cigányok nem tudják már elviselni a szegénységet. “Valószínűleg helyi villongásokkal kezdődik majd a dolog… úgy beleszaladhat Magyarország egy polgárháborúba, mint a sicc.” Aztán azt javasolta: “ha a rendőrség nem elég ahhoz, hogy megvédjen minket, szervezzünk önvédelmi brigádot”. Mármost Popper csöppet sem cigány, esetében a “minket” talán a hazai zsidóságot jelöli – amely ezek szerint szintén súlyos veszélyben van, úgyhogy itt az ideje, hogy erőt alkalmazzon.

Fogalmam sincs, mire jó a balliberális oldalnak egy polgárháború, de úgy látom, bármit megtenne érte. Popper uszító nyilatkozata csak egy a sorban. Idézek mellé egy kis Kolompár Orbánt: “a romák nem várják meg lehajtott fejjel, hogy vagonokba tereljék és koncentrációs táborokba hurcolják őket”. Nem sokkal Olaszliszka után volt szíves ezt a nem cigányok tudtára adni a roma vezető. Ugyanő idén már cigány erőszakszervezet felállítására tett utalást. S tegnap Kovács István mohácsi cigányfőnök jelentette be: “létrehozunk egy szervezetet, és megvédjük roma testvéreinket”.

Amint egy cigány házat támadás ér, a kormány által mozgatott kisebbségvédők azonnal teleordítják a sajtót, hogy lecsapott a rasszizmus. Eddig egyszer sem bizonyosodott be a rasszista indíték, viszont rendszerint kiderült, hogy cigány bűnözők állnak a háttérben. Ugyanakkor egész vidékeken mindennapos, hogy cigányok elviszik a terményt, kifosztják és/vagy felgyújtják a házat, megverik, sok esetben kivégzik a lakókat. Lehet nem szeretni a Magyar Gárdát. De a félelem ülte falvakban a gárda szimbolikus segítsége is fontos, mert bár a lakosság tényleges veszélyben él, az állam nem tesz a védelmében semmit. A rendőrség fejlesztése abban áll, hogy a kormány a karhatalmat hizlalja, megfélemlítendő mindazokat, akik esetleg tiltakoznának a politikája ellen. A vidéken élőket – cigányokat is, magyarokat is – magára hagyja az állam. Egymásra hagyja őket. Épp a mai időkben, amikor sok az éhes ember. S mint tudjuk, az éhes ember ideges. Ezért aztán, Popper-féle tanácsadók segítségével, tényleg beleszaladhatunk egy polgárháborúba, mint a sicc…

Az a helyzet, hogy sok mindent meg lehet érteni. Ha egy öreg zsidó retteg, azt is meg lehet érteni. De a vészkorszak emléke sem jogosít fel senkit, hogy Európa egyik legtoleránsabb nemzetét – fojtottan vagy harsányan – rasszizmussal vádolja, és fegyveres felkeléssel fenyegetőzzön. “A diktatúrának és a globalizált társadalomnak ugyanaz az embertípus kell. Az infantilis, jelszavakkal, hülye mítoszokkal, tekintéllyel irányítható tömegember.” Ezt is Popper mondta. Valószínűleg e felismerésből indul ki maga is, amikor elterpeszkedik rajongói által tákolt trónusán, aztán hülye mítoszokat és jelszavakat dünnyög. S hogy miért? A lélegzetem is elakadt, amikor az interjú zárómondatához érkeztem: “az az igazság, hogy jól megélek belőle”.

Hát ezért.

Balavány György

Comments are closed.