Forrás: Origo

A külföldi bajnokságok kapcsán a legtöbb szó rendszerint az élcsapatokról, illetve a bajnoki címért folytatott küzdelemről esik, a sereghajtók csak ritkán jelentenek témát – pedig a pontvadászatok hátsó régiójában is történnek érdekes események. Gondolták volna például, hogy jelenleg Európában mindössze két olyan csapat van, amely még nyeretlen ebben a szezonban, a kontinens legrosszabb élvonalbeli csapatának járó címért pedig egy román és egy andorrai gárda “versenyez”?

A bajnokcsapatokat, illetve az élmezőnyben végzett együtteseket már csak azért is jobban ismerhetjük, mert ezek a klubok értelemszerűen kiléphetnek a nemzetközi porondra – ráadásul a magyar szurkolók a hazai csapatok gyengébb szereplésének köszönhetően immár egyre több olyan egyesület nevét tanulhatták meg, amelyről korábban sohasem hallottak (gondoljunk csak a Rabotnicki Kometalra, az FC Vaduzra vagy az MTZ-RIPO Minszkre).

Ezzel nyilván külföldön is így vannak: a sportág iránt jobban érdeklődő rajongó alighanem hallott már a Ferencvárosról, az Újpestről, a Debrecenről, az MTK-ról vagy éppen a Honvédról – de arra aligha tudna válaszolni, hogy a REAC-ot eszik-e vagy isszák…

Hazánkban a rákospalotai csapat a sereghajtó az élvonalban, a klub 15 forduló alatt nyolc pontot gyűjtött – amely azonban egyáltalán nem számít kirívóan kevésnek a kontinensen. Igaz, a legtöbb helyen ennyivel azért nem lehet elkerülni az utolsó helyet, sőt, van olyan ország is, ahol négy győzelem is kevés ehhez.

Moldovában már véget ért az őszi szezon, és 20 forduló után az Academica Chisinau zárja a tabellát – annak ellenére, hogy a kisinyovi egyesület négyszer is nyerni tudott. De nem járt sokkal jobban a szlovén Luka Koper sem, amely eddigi 19 mérkőzéséből hármat is megnyert, összesen 15 pontot szedett össze, mégis az utolsó helyet foglalja el.

Ami a topligákat illeti, az öt legrangosabb pontvadászat közül háromban a kétszámjegyű pontszám sem elég az utolsó hely elkerüléséhez. Angliában a West Bromwich Albion 11 ponttal zárja a tabellát, Franciaországban a Valenciennes-nek, Németországban pedig a Karlsruher SC-nek eggyel kevesebb van, és így állnak az utolsó helyen. A Serie A-ban a Chievo Verona éppen a hét végén aratott bravúrgyőzelmet az Udinese otthonában, de a veronaiak még így is csak kilenc ponttal rendelkeznek, és ezzel az utolsó pozíciót foglalják el Olaszországban. A spanyol első osztályban a Recreativo Huelva pedig eddig csak egyszer tudott nyerni, és hét ponttal szerénykedik az utolsó helyen.

Ez a teljesítmény egyébként már közelít a legrosszabbakéhoz, de hat olyan csapat is akad Európában, amely ennél kevesebb pontszámmal sereghajtó hazájában. Itt van például a szebb napokat is megélt luxemburgi Avenir Beggen, amely 15 forduló alatt csupán öt pontot gyűjtött össze. A gárda egy 9-0-s fiaskóval kezdte az idényt, amiből azért már sejteni lehetett, hogy sok jóra nem számíthatnak, de a negyedik fordulóban az Etzella Ettelbrück idegenbeli legyőzése után abban bíztak, hogy megindulnak felfelé.

Nem így történt: a következő pontszerzésig további hatszor kellett elviselni a vereség keserű ízét… Szintén öt pontja van a máltai Hamrun Spartansnak, illetve a ciprusi Atromitosz Jeroszkipunak is – amelyben két honfitársunk is futballozik: a csatár Nagy Zsolt és a védő Virágh Aladár. Túl sok sikerélményben nincsen részük…

A tavalyi idénye sokkal jobban sikerült a Hamrun Spartansnak:

https://youtube.com/watch?v=GO_p5ti7dfA%26hl%3Den%26fs%3D1

Ami a négypontosakat illeti, az azerbajdzsáni Toran Tovuz 13, a portugál CD Trofense kilenc forduló alatt volt képes csupán négy döntetlenre – utóbbi gárda azonban a hét végén megszerezte első győzelmét, és ugyan maradt az utolsó helyen, de már hét pontja van. A klub egyébként története során most először szerepel a legjobbak között, így gyengélkedése valamelyest érthető.

Pedig az együttesben olyan focista is szerepel, mint az egykoron óriási tehetségnek tartott középpályás, Hugo Leal, aki megfordult a Paris Saint-Germainben és az Atlético Madridban is, egyszer pedig a portugál válogatottban is szerepelt – igaz, majd tíz éve, még 1999-ben. Ez a négy pont azonban még mindig kevés ahhoz, hogy egy csapat Európa legrosszabbjának nevezze magát – két élvonalbeli együttes ugyanis eddig mindössze három pontot gyűjtött össze.

Romániában a Gloria Buzau mondhatja el magáról azt a kétes dicsőséget, hogy 16 forduló után még mindig nem tudott meccset nyerni, csupán három döntetlenre futotta erejéből. Pedig a legutóbbi fordulóban a csapat közel állt a győzelemhez, hiszen a 90. percben még vezetett a Politechnica Iasi ellen, de a vendégek a ráadás perceiben egyenlíteni tudtak.

A kontinens legrosszabb élvonalbeli együttesét azonban nem tőlünk keletre, hanem nyugatra találhatjuk, egészen pontosan Andorrában. A miniállam bajnoksága nem éppen magas színvonaláról híres, így aztán ha egy csapat itt mindössze három pontra képes, az sok mindent elárul a gárda játékerejéről.

Márpedig az UE Endorgany éppen így áll: az együttesnek az ötödik fordulóban ugyan sikerült legyőznie 3-2-re az Inter Club csapatát, a többi meccsét azonban egytől egyig elveszítette, és nyolc találkozón összesen 38 gólt kapott – ami több, mint a mérkőzésenkénti négyes átlag. Az Endorgany hívei csak egyvalami miatt lehetnek büszkék: máris biztosan felülmúlták a legutóbbi kiesőt, az előző szezonban ugyanis Andorrában a Casa del Benfica nevezetű gárda a teljes szezon alatt mindössze egyetlen pontot kapart össze…

Albánia Partizani Tirana 13 8

Andorra UE Endorgany 8 3

Anglia West Bromwich Albion 15 11

Ausztria SCR Altach 20 13

Azerbajdzsán Turan Tovuz 13 4

Belgium KV Rooselaare 14 7

Bosznia-Hercegovina Velez Mostar 15 11

Bulgária Belaszica Petrics 15 10

Ciprus Atromitosz Jeroszkipu 11 5

Csehország FC Tescoma Zlín 16 9

Dánia Vejle BK 16 11

Észak-Írország Ballymena United 18 11

Franciaország Valenciennes FC 16 10

Görögország Thraszivulosz 12 7

Hollandia FC Volendam 13 7

Horvátország NK Zadar 17 13

Izrael Hakoah Ramat Gan 12 7

Lengyelország Górnik Zabrze 16 9

Luxemburg Avenir Beggen 15 5

Macedónia Metalurg Szkopje 14 10

Magyarország Rákospalotai EAC 15 8

Málta Hamrun Spartans 9 5

Moldova Academica Chisinau 19 14

Montenegró FK Decic 16 10

Németország Karlsruher SC 15 10

Olaszország Chievo Verona 14 9

Portugália CD Trofense 10 7

Románia Gloria Buzau 16 3

Skócia St. Mirren FC 16 12

Spanyolország Recreativo Huelva 13 7

Svájc FC Luzern 16 8

Szerbia Napredak Kicevo 15 12

Szlovákia FC ViOn Zlaté Moravce 18 11

Szlovénia Luka Koper 19 15

Törökország Kocaelispor 13 9

Ukrajna FC Harkiv 17 9

Wales Caernarfon Town 13 7

Az ország után a csapat nevét, a lejátszott mérkőzések számát, majd az összegyűjtött pontokat olvashatják.

www.infosport-focivilag.hu

Comments are closed.