Forrás: MNO

A “nacionalizmus” ellen küzdő miniszterelnök a szlovák konfliktus ügyében is igyekszik megosztani a felelősséget

2008. november 11. 21:06

Gyurcsány Ferenc a felvidéki magyarellenes szlovák politikával szembeni válaszlépései kapcsán is igyekszik megosztani a felelősséget; tegnap a miniszterelnök ötpárti egyeztetést hívott öszsze “a nacionalizmus elleni közös fellépés” érdekében. Az ellenzék szerint nem lehet egyenlőséget tenni hazánk és Szlovákia között, hiszen utóbbiban állami szintre emelkedett a szélsőségesség, a soviniszta magyarellenesség.Az ötpárti, zárt ajtók mögött zajlott tanácskozás után a kormányfő arról számolt be, hogy egyetértettek az alapkérdésekben. Szerinte Magyarország érdekeinek védelméhez szükséges az egységes álláspont kialakítása. Gyurcsány Ferenc a kialakult helyzetet úgy értékelte, sem hazánk, sem Szlovákia nem érdekelt abban, hogy jelenkori történelmét a szélsőségesek írják. A magyar politikát nem építik nacionalista szándékok, ettől azonban eltér Szlovákia, amely hírhedten nacionalista nézeteket képvisel a kormányában, olyanokat, amik normális emberi viszonyok között is elfogadhatatlanok – mondta. Hozzátette ugyanakkor, magyarországi szélsőséges, marginalizált csoportok is lehetőséget adnak északi szomszédunknak arra, hogy párhuzamba állítsák és egyenlőséget vonjanak a két ország politikája közé. A kormányfő a konkrét válaszlépésekre nem tért ki, mert mint fogalmazott, azokat reményei szerint együtt alakíthatják ki a jövőben a parlamenti pártok.

Navracsics Tibor (Fidesz) határozottságot és következességet várt el és kért számon a zárt ajtók mögötti ötpárti tárgyaláson a kormányfőtől. – Tiltakozni kell, hogy a magyar helységneveket nem írhatják le a szlovákiai magyarok tankönyveiben, hogy az uniós forrásokból nem jut a magyar iskolák fejlesztésére, és hogy a mai napig nem adták át a brutális dunaszerdahelyi magyarveréssel kapcsolatos információkat a szlovák hatóságok – sorolta Navracsics.

Semjén Zsolt (KDNP) szerint nem lehet egyenlőséget vonni a magyarországi és a szlovákiai szélsőséges megnyilvánulások között, ugyanis az utóbbi államban a sovinizmus és a magyargyűlölet a kormánypolitika részévé vált. Fodor Gábor (SZDSZ) is erre hívta fel a figyelmet, viszont megjegyezte, hogy mindenkinek el kell határolódnia a magyarországi szélsőségesektől, akik a szlovákiai magyaroknak ártanak a leginkább.

Az Országgyűlés plenáris tanácskozásán is szóba került a kérdés. Napirend előtt Gyurcsány azt mondta: “ha nem vigyázunk, a nacionalisták tönkretehetnek minket”. A “nacionalista” és a “soviniszta” fogalmak közötti különbség felett átsikló kormányfő elfogadhatatlannak nevezte, hogy a szlovák rendőrség jogszerűtlenül támad meg politikai nézeteket, ám szerinte azt sem lehet elfogadni, hogy szurkolás helyett provokáció szándékával keressék a bajt, és hogy Magyarországon gyalázzák Szlovákiát. A nacionalizmus nem rendőrségi kérdés, hanem társadalmi probléma, ezért így kell kezelni – tette hozzá. A miniszterelnök arról nem beszélt ugyanakkor, hogy a felvidéki magyarságot rendre milyen jogsértések érik, így nem tért ki arra, hogy uniós pályázatokon magyar iskolák nem nyerhetnek, s hogy a Benes-dekrétumokat a pozsonyi parlament megerősítette.

Navracsics úgy reagált: valóban mélypontra került a szlovák- magyar kapcsolat, de kiemelte: a Fidesz mindig is a visegrádi együttműködés pártja volt, ellentétben az MSZP-vel, amely a “23 millió románnal” egy szomszédos nemzet, az állampolgárságról szóló népszavazáson pedig a határon túli magyarok ellen kampányolt.

– Látjuk, hogy mi történik, ha magyar szurkolók Szlovákiába mennek, és látjuk, mit csinálnak a magyar nacionalisták Magyarországon – óvott Fodor Gábor, az SZDSZ elnöke, majd Semjén Zsolt, a KDNP elnöke felszólította a miniszterelnököt, tegyen lépéseket európai fórumokon, illetve az európai baloldali pártcsaládban, ahol Robert Fico szlovák kormányfő pártja is helyet foglal.

Boross Péter (MDF) felhívta a figyelmet a hazai baloldal felelősségére is. – Vajon a magyar baloldal lelkiismerete tiszta lehet-e, hiszen hányszor mosták össze a jobb- és a szélsőjobboldalt? – kérdezte a volt kormányfő, a hazai radikálisokra utalva úgy folytatva: “hányszor provokálták a múltban azt a sajátos magyar érzelemvilágot, amelynek következményeként az őrültek szélsőséges állapotba tudnak kerülni?”. Megkérdezte azt is, hogy hányszor lett azonos Bethlen István Szálasi Ferenccel. Boross azt sem érti, miért kell olyan kijelentést tenni, hogy a turul fasiszta jelkép. A szocialisták szokásuktól eltérően most nem tapsoltak az MDF-es politikusnak.

Elfogták a firkálókat. Két helybeli festett falfirkákat szlovák tulajdonú lakóházakra Rajkán november 1-jén; a fiatalok beismerték tettüket, amely nincs összefüggésben az aznapi dunaszerdahelyi mérkőzésen történtekkel – közölte a rendőrség. A falfirkákból egy szlovák ingatlanközvetítő irodára is jutott. A graffitiken az volt olvasható: “a haza nem eladó”. (MTI)

Zsebők Csaba

Comments are closed.