Forrás: MNO

Az ellenzék szerint nem lehet összemosni a magyar és a szlovák helyzetet · Boross a baloldal felelősségéről

2008. november 11. 21:06

Az ellenzékkel együtt, a parlamenti pártokkal egységes álláspontot képviselve lépne fel Gyurcsány Ferenc Szlovákiával szemben

A miniszterelnök tegnap ötpárti egyeztetést hívott össze, megfogalmazása szerint a “nacionalizmus” veszélye miatt, ám kormánya konkrét intézkedési tervéről, lépéseiről nem számolt be. Az ellenzék szerint nem lehet egyenlőségjelet vonni a magyarországi és a szlovákiai szélsőségek kapcsán, ugyanis északi szomszédunk kormányzati szintre emelte a soviniszta, magyarellenes politikát.

A napirend előtti felszólalásokat is a szlovák-magyar viszony egyre kedvezőtlenebb tendenciái uralták. Gyurcsány elfogadhatatlannak nevezte ugyan, hogy a szlovák rendőrség jogszerűtlenül támad meg politikai nézeteket, ám szerinte azt sem lehet elfogadni, hogy szurkolás helyett provokáció szándékával keressék a bajt, és hogy Magyarországon gyalázzák Szlovákiát.

Szintén felszólalt Boross Péter (felső képünkön), aki a baloldal felelősségére is felhívta a figyelmet.

– Vajon a magyar baloldal lelkiismerete tiszta lehet-e, hiszen hányszor mosták össze a jobb- és a szélsőjobboldalt? – kérdezte az MDF-es exkormányfő, aki értetlenségének adott hangot azzal kapcsolatban is, miért kell olyan kijelentést tenni, hogy a turul fasiszta jelkép.

Közben Rajkánál a Jobbik, a vámosszabadi határátkelőnél a Magyar Gárda, míg Komáromnál mindkét szervezet szimpatizánsai tartottak félpályás útlezárást a szlovák-magyar határ magyarországi oldalán.

Ján Slota, a szélsőségesen nacionalista Szlovák Nemzeti Párt elhíresülten magyarellenes vezére a szlovák nemzetbiztonsági bizottság összehívását kezdeményezte. Szavai ezúttal nem találtak meghallgatásra, Robert Fico szlovák kormányfő nem “teljesítette” nemzeti partnerének elvárását, de nem is utasította el annak lehetőségét.

SZLOVÁK POLITIKUSOK MONDTÁK

Ján Slota:

1999. március 5.: “A tankjainkba ugrunk, és eltapossuk Budapestet. Harcolni fogunk a hazánkért, minden egyes négyzetcentiméterért. Semmit sem adunk a magyar seggfejeknek.”

2005. április 15.: “A magyarok rákos daganat a szlovák nemzet testén, amit késlekedés nélkül el kell távolítanunk.”

2006. június 1.: “Elsődleges törekvésünk épp az, hogy a magyarok pártját betiltassuk.”

2006. július 29.: “Brutális magyarosítás zajlik Szlovákiában.”

2008. január 4.: “Szlovákiában nem élnek magyarok, csak szlovákok, akik magyarul beszélnek.”

2008. május 9.: “Szent István magyar király egy lovas bohóc.”

2008. október 5. (Göncz Kinga külügyminiszterről): “egy kócos asszony, egy nyomorult fenyegetőzik itt”.

Robert Fico:

2008. január: “A szlovákok már akkor is itt éltek (a Felvidéken – szerk.), amikor más európai országok mai területén még csak állatok rohangáltak.”

2008. január 22.: “Csak akkor lehet megváltoztatni a Benes-dekrétumokat, ha megváltoztatjuk a második világháború végeredményét.”

*

SZLOVÁKIÁBAN TÖRTÉNT

2006. június 29. Megalakul Robert Fico kormánya, a Szlovák Nemzeti Párt szerephez juttatása egyértelmű biztatás a szélsőséges csoportok számára.

2006. augusztus 25. Nyitrán brutálisan megverik Malina Hedvig magyar egyetemistát.

2007. májustól az önkormányzatok differenciáltan jutnak állami támogatásokhoz, a magasabban fekvő, jellemzően csak szlovákok lakta északi települések azért kapnak több pénzt, mert állítólag ott tovább tart a fűtési szezon.

2007. októbertől a gázszolgáltatásban tettek hasonló különbséget. A hatóság szerint a magasság növekedésével arányosan csökken a nyomás a vezetékekben, ezért északon kevesebbet kell fizetni a gázért, mint délen.

2008. márciusától a földalapú támogatást is differenciáltan osztják szét, az indoklás szerint azért, mert az északi járásokban rosszabb a föld és ridegebb az éghajlat.

2008. szeptemberében a magyar iskolákba kerülnek az oktatási tárca honismereti tankönyvei, amelyekben a földrajzi neveket kizárólag szlovákul írják le.

2008. szeptemberéig az uniós források szétosztásánál az oktatási és fejlesztési minisztérium egyetlen magyar iskolát sem talált érdemesnek a fejlesztési pénz elnyerésére.

Részletek a 2., publicisztikák a 6.,

vezércikk a 7. oldalon

Munkatársainktól

Comments are closed.