Forrás: Index

Vádat emeltek két fiatal amerikai neonáci ellen szerdán Tennessee szövetségi államban, amiért halálosan megfenyegették Barack Obamát még elnökké választása előtt, jelentette az MTI.

Az október végi letartóztatáskor készült jegyzőkönyv szerint a két férfi 102 fekete bőrű meggyilkolását tervezte, de fő céljuk Barack Obama demokrata párti elnökjelölt meggyilkolása volt.

A 20 éves Daniel Cowart tennessee-i és a 18 éves Paul Schlesselman arkansas-i lakost a Tennessee állambeli Alamóban fogták el, és egy szövetségi esküdtszék emelt ellenük vádat – közölte közleményben az igazságügyi minisztérium.

A férfiak hét vádpontban, így “a fegyvertartásra vonatkozó szövetségi törvények megsértése és elnökjelölt veszélyeztetése” címén emeltek vádat – közölte Lawrence Laurenzi Tennessee állambeli ügyész.

A vádirat szerint a két vádlott több alkalommal halálosan megfenyegette Barack Obamát, amiért ötévi szabadságvesztéssel büntethetők. A többi vádpont esetében külön-külön 5-től 10 évig terjedő elzárást szabhatnak ki rájuk.

Obamát, akit korábban is megfenyegettek, a választási kampány teljes ideje alatt az elnök és más magas rangú állami vezetők védelmét ellátó szövetségi titkosszolgálat (USSS) védte.

A férfi ki akart rabolni egy fegyverüzletet, 88 feketét agyonlőni, 14 másikat lefejezni; a célpontjuk többek között egy főleg afroamerikaiak látogatta iskola volt – mondta el a vizsgálatot vezető Brian Weaks, az amerikai szövetségi Alkohol, Dohány és Tűzfegyver Hivatal ügynöke.

“Azt is mondták, hogy a végső erőszakcselekményük az lesz, hogy megkísérlik megölni Barack Obama elnökjelöltet” – közölte tanúvallomásában az ügynök.

A jegyzőkönyv szerint “a vádlottak azt mondták, hogy a gyilkossági kísérlet közben készek voltak meghalni is”. A két férfi gépkocsival akarta megközelíteni Obamát és a jármű ablakán át lelőni. A vádlottaknál több fegyvert találtak, közöttük egy lefűrészelt csövű puskát.

Barack Obamát kedden nagy többséggel választották meg az Egyesült Államok 44. elnökévé.

Comments are closed.