Forrás: HVG

Szerb lapértesülés szerint

Az évekkel ezelőtt Koszovóban elrabolt, és a szerveikért megölt szerb civilek ügyéhez is köze van csütörtöki szerb lapértesülés szerint annak az albán orvosnak, akit illegális szervkereskedelem miatt tartóztattak le a héten Pristinában.

Az urológust, bizonyos Lufti Dervishit a hét elején egy pristinai magánklinikán tartóztatták le többedmagával illegális szervkereskedelem gyanújával. (Feltételezések szerint egy török állampolgár ajánlotta fel a veséjét egy izraelinek, s a műtétet egy pristinai magánklinikán készültek végrehajtani. Dervishin kívül lefogták a kórház egy másik orvosát és az intézmény igazgatóját.)

A Blic című szerb napilap meg nem nevezett forrásokra hivatkozva azt írta, Dervishinek köze lehet ahhoz az 1999-re visszanyúló szervkereskedelmi ügyhöz, amelyet Carla Del Ponte, a délszláv háborúkban elkövetett bűntettek ügyében eljáró hágai Nemzetközi Törvényszék volt főügyésze szellőztetett meg idén áprilisban megjelent könyvében.

A feltételezés szerint nagyjából 300 embernek, zömmel koszovói szerbnek a szerveit bocsátották áruba a nemzetközi feketepiacon. A szerbeket albán gerillák rabolták el 1999 nyarán Koszovóban. A most Pristinában letartóztatott orvost a Blic szerint látták azokon a helyeken Albániában, ahol az elhurcolt emberekből kioperálták értékesebb szerveiket.

A szerb hatóságok az év elején indítottak nyomozást az ügyben. Az eddig nyilvánosságra került adatok szerint a Koszovóban elrabolt szerbeken az albániai Burrel településen, egy idegklinikán hajtották végre az operációkat. A holttesteket ezután egy ingoványos területen tüntették el az észak-albániai Tropoje környékén.

Comments are closed.