Forrás: MA

„Nem tartható”

Rice: nincs már esélye idén egy izraeli-palesztin békeegyezménynek

Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter lényegében elismerte csütörtökön, hogy az izraeli-palesztin békemegállapodás év végére tervezett határideje nem tartható.

2008.11.06 14:50, MTI

Rice azt is hangoztatta azonban – közel-keleti körútja első állomására, Tel-Avivba érkezve -, hogy „fontos fenntartani a lendületet és támogatni a tárgyalásokat„.

Az egy évvel ezelőtti, egyesült államokbeli csúcsértekezletre utalva kijelentette, hogy „az annapolisi folyamat megteremtette az alapot, amelynek lehetővé kell tennie egy palesztin állam létrejöttét, amint azt a politikai körülmények megengedik„.

Izrael most a választási időszak kellős közepén van, s ez korlátozza kormánya képességét arra, hogy megállapodásra jusson arról, ami a konfliktus magvát jelenti az izraeliek és a palesztinok között immár negyven éve” – nyilatkozta Rice.

Bár az amerikai diplomácia vezetője nem zárta ki nyíltan az egyezmény év vége előtti aláírásának esélyét, szavai első ízben tanúskodnak arról, hogy a Bush-kormányzat egy tisztségviselője a nyilvánosság előtt sem fűz reményt a kitűzött határidő tarthatóságához.

Condoleezza Rice csütörtökön Tel-Avivban Ehud Olmert távozó izraeli kormányfővel és Cipi Livni külügyminiszterrel tárgyal, majd pénteken a ciszjordániai Rámalláhba utazik, s ott Mahmúd Abbász palesztin elnök fogadja őt.

Körútja során Rice Jordániába és Egyiptomba is ellátogat, s az utóbbi helyszínen vasárnap részt vesz az Egyesült Államok, az ENSZ, az Európai Unió és Oroszország alkotta közel-keleti „kvartett” tanácskozásán.

Comments are closed.