Forrás: Index

A koszovói rendőrség közleménye szerint letartóztatták a pristinai Medikus klinika három alkalmazottját azzal a gyanúval, hogy illegális szervátültetéseket hajtottak végre. A rendőrök további hét embert kihallgattak. Az őrizetbe vettek között van a kórház menedzser is. Körözést adtak ki egy török ellen is, aki a gyanú szerint ugyancsak részt vett a törvénytelen transzplantációban.

Veton Elshani rendőrségi szóvivő szerint az ügy akkor pattant ki, amikor a koszovói rendőrség kihallgatott egy gyanús török állampolgárt, aki azt állította, hogy gyógykezelésre érkezett Koszovóba, de nem volt nála se pénz, se hitelkártya. A rendőrség tisztázni kívánta a furcsa esetet, és a repülőtéren feltartóztatta az akkor már hazainduló törököt. A szóvivő elmondta, hogy megvizsgáltatták egy orvossal is, az pedig megállapította, hogy a töröknek eltávolították az egyik veséjét.

A további nyomozás során az is kiderült, hogy a vesét egy izraeli polgárnak ültették be. Nem tartozik a nyomozáshoz, de közölték, hogy a műtétek sikerültek, szövődmények nem léptek fel, mindkét páciens – a török donor is, az izraeli beteg is – jó érzi magát.

A szerb bulvársajtó az esetet összefüggésbe hozta a koszovói háború idején elrabolt, Albániában szállított és állítólag szervkereskedelemre felhasznált szerbek esetével. Azt állítják, hogy ugyanaz az orvos hajtotta végre azokat a műtéteket is, aki most is végezte a szervátültetést. Akkor háromszáz szerb járt így szerencsétlenül, erősítette meg Bruno Vekarics, a szerb ügyészség szóvivője.

A háborús bűncselekmények ügyében illetékes szerb ügyészség olyan információk birtokába jutott, hogy a vesét 15-200 ezer euróért adják, a szív azonban eléri az egymilliót is. „Szörnyű, hogy ezt kell mondanom, de ez a biznisz kifizetődőbb a drognál is”, mondta Vekarics a belgrádi Nedeljni Telegrafnak. Egy emberi test kétmillióba kerül, tette hozzá.

A különleges ügyészség információi szerint a műtéteket Albániában, a „320-as objektumban” végezték, ami tulajdonképpen a neuropszichiátriai klinika. Annak közelében volt a fogolytábor és a Koszovói Felszabadítási Hadsereg (UCK) tábora is.

A szerb vádakat mind Pristinában, mind Tiranában a leghatározottabban utasítják vissza.

Comments are closed.