Forrás: Hírtv

A koszovói rendőrség közleménye szerint letartóztatták a pristinai Medikus klinika három alkalmazottját azzal a gyanúval, hogy illegális szervátültetéseket hajtottak végre. Az üggyel kapcsolatban még hét embert is kihallgattak. Az őrizetbe vettek között van a kórházmenedzser is. Körözést adtak ki egy török állampolgár ellen is, aki a gyanú szerint ugyancsak részt vett a törvénytelen transzplantációban.

Veton Elshani szóvivő szerint az ügy akkor pattant ki, amikor a koszovói rendőrség kihallgatott egy gyanús török állampolgárt, aki azt állította, hogy gyógykezelésre érkezett Koszovóba, ám nem volt nála se pénz, se hitelkártya. A rendőrség tisztázni kívánta a furcsa esetet, s a repülőtéren feltartóztatták. A szóvivő elmondta, hogy megvizsgáltatták egy orvossal is, az pedig megállapította, hogy eltávolították az egyik veséjét.

A további nyomozás során az is kiderült, hogy a vesét egy izraeli állampolgárnak ültették be. Nem tartozik a nyomozáshoz, de közölték, hogy a műtétek sikerültek, szövődmények nem léptek fel, mindkét páciens – a török donor is, az izraeli beteg is – jó érzi magát.

Háromszáz szerb járt szerencsétlenül?

A szerb bulvársajtó az esetet összefüggésbe hozta a koszovói háború idején elrabolt, Albániába szállított és állítólag szervkereskedelemre felhasznált szerbek esetével. Azt állítják, hogy ugyanaz az orvos hajtotta végre azokat a műtéteket is, aki most is végezte a szervátültetést. Akkor – erősíti Bruno Vekarics, az ügyészség szóvivője – háromszáz szerb járt így szerencsétlenül.

A háborús bűncselekmények ügyében illetékes szerb ügyészség olyan információk birtokába jutott, hogy a vesét 15-200 ezer euróért adják, a szív azonban eléri az egymilliót is. “Szörnyű, hogy ezt kell mondanom, de ez a biznisz kifizetődőbb a drognál is”, mondta Vekarics a belgrádi Nedeljni Telegrafnak. Egy emberi test kétmillióba kerül, tette hozzá. A különleges ügyészség információi szerint a műtéteket Albániában, a “320-as objektumban” végezték, ami tulajdonképpen a neuropszichiátriai klinika. Annak közelében volt a fogolytábor és a Koszovói Felszabadítási Hadsereg (UCK) tábora is.

A szerb vádakat mind Pristinában, mind Tiranában a leghatározottabban utasítják vissza.

FH

Comments are closed.