Forrás: Origo

A romák mint Magyarország bűnbakjai címmel közölt cikket szerdán a romák helyzetéről a Die Welt. A lap szerint az ország a csőd szélén áll, a drasztikus takarékossági intézkedések szítják az idegenellenességet, és az állam által támogatott romák egyre inkább a gyűlölet célkeresztjébe kerülnek.

A gazdasági válság élezi a két évvel ezelőtt – az őszödi beszéd kiszivárgásával – kitört társadalmi válságot – írja a Die Welt. Azóta a költségvetés “egészségesre zsugorodott”, amit az emberek növekvő keserűséggel vesznek tudomásul. “A budapesti diplomatanegyed túlzsúfolt óvodáiba a szülőknek kell vinniük a szappant, ha azt akarják, hogy gyermekeik kezet moshassanak, s a gyümölcsöt, ha a kicsik számára vitamint akarnak biztosítani” – írja.

A lap szerint a válság nyomán új mozgalom alakult a jobb oldalon: az addig a zsidók és a nagytőke ellen uszító a szélsőjobboldal – a Jobbikkal az élen – a cigányok és a korrupció ellen fordult, amivel érzékeny pontra tapintott, főleg vidéken. Miközben az államnak nincs pénze iskolákra, kórházakra és óvodákra, sok roma család kizárólag állami pénzekből él, ami zavarja a magyarokat, főleg az ország keleti és déli részében.

A lap idézte egy 15 éves galgagyörki roma lány beszámolóját a gárdisták egyik akciójáról, amikor megrohamozták egy roma család házát. Az elűzött család azóta sem tért vissza, és a romák félelemben élnek, noha a politika igyekszik kisebbíteni a probléma súlyát.

Comments are closed.