Forrás: MA

“Az ilyen vádak tarthatatlanok”

A vatikáni államtitkár szerint felháborító a vád, hogy XII. Pius szemet hunyt a holokauszt felett

Felháborítónak nevezte a vatikáni államtitkárság vezetője (kormányfő) azokat a vádakat, hogy XII. Pius pápa szemet hunyt a holokauszt felett.

2008.11.06 15:59, MTI

“Senki sem szabhatja meg a Vatikánnak, hogy szentté avathatja-e őt vagy sem” – mondta Tarcisio Bertone bíboros csütörtökön Rómában, a Gregoriana Pápai Egyetemen (Pontifica Universitas Gregoriana) elhangzott beszédében.

Zsidó szervezetek azzal vádolják XII. Piust, aki 1939 és 1958 között állt a katolikus egyház élén, hogy közönyös volt a holokauszt áldozatainak sorsa iránt. Szorgalmazzák, hogy addig ne avassák szentté a néhai egyházfőt, amíg el nem oszlik minden kétely állítólagos közönyével kapcsolatban. “Az ilyen vádak tarthatatlanok történelmi szempontból” – vélekedett Bertone, akit “a pápa helyetteseként is” szoktak emlegetni, mert a második helyen áll a Vatikán hierarchiájában.

Hangsúlyozta: a szentté avatási eljárás a katolikus egyház vallási ügye, kizárólag a Szentszéknek van joga dönteni róla, és mindenki másnak tiszteletben kell tartania döntését. A múlt héten egy Rómában járt rabbi felszólította a pápát, hogy állítsa le XII. Pius szentté avatásának eljárását, és hírek szerint XVI. Benedek azt felelte rá, hogy “komolyan fontolgatja” ennek lehetőségét.

Ahhoz, hogy boldoggá lehessen avatni XII. Piust, ami feltétlenül szükséges közbeeső lépés a szentté avatáshoz, XVI. Benedeknek alá kell írnia egy rendeletet, amellyel elismeri elődjének “hősi erényeit”.

A Vatikán szerint a II világháború alatt XII. Pius rengeteget tett a színfalak mögött az üldözött zsidók megsegítéséért. Zsidók százezreinek életét mentette meg azzal, hogy utasította az olaszországi katolikus templomokat és kolostorokat, rejtsék el az üldözött zsidókat, továbbá azzal, hogy elrendelte a vatikáni diplomatáknak, adjanak ki zsidóknak hamis útleveleket.

A Szentszék érvelése szerint csak azért nem lépett fel nyíltan a nyilvánosság előtt a holokauszt ellen, mert közvetlen beavatkozása tovább rontotta volna az üldözöttek helyzetét, és kiváltotta volna Hitler bosszúját.

Comments are closed.