Forrás: BPI

A Katolikus-Zsidó Kapcsolatok Nemzetközi Bizottságának 20. konferenciája

 

2008. november 9-12., Budapest

A Katolikus-Zsidó Kapcsolatok Nemzetközi Bizottságának

 20. konferenciája

 

2008. november 9-12., Budapest

 

 

 

 

A Katolikus-Zsidó Kapcsolatok Nemzetközi Bizottsága 2008. november 9. és 12. között rendezi meg 20. konferenciáját Budapesten. A konferencia fő témája: A vallásos és a polgári társadalom ma – zsidó és katolikus jövőkép. A tárgyalások során elsősorban olyan morális és a szociális tanítást érintő kérdések kerülnek majd napirendre, amelyekben hasonló emberi magatartásokat tartanak eszményinek és szükségesnek.

 

A találkozót katolikus részről Walter Kasper bíboros vezetésével a Keresztény Egység Elősegítésének Pápai Tanácsa és annak zsidó-keresztény párbeszéddel foglalkozó osztálya, zsidó részről pedig több nemzetközi szervezet rendezi.

 

A konferencián mintegy 70 magyar és külföldi egyházi vezető és szakértő vesz részt – többek között Walter Kasper bíboros a Vatikánból, Erdő Péter bíboros, David Rosen rabbi (a Vallásközi Kapcsoaltok Nemzetközi Zsidó Tanácsának elnöke), Feldmájer Péter a Mazsihisz elnöke.

 

A konferencia nyitónapján, november 9-én, 17 órakor a résztvevők megemlékeznek a Kristályéjszaka 70. évfordulójáról a Dohány utcai Zsinagóga kertjében, a Wallenberg Emlékparkban (Ezüstfa). A megemlékezésen felszólal Mandur László, a Parlament alelnöke, Erdő Péter bíboros, Aliza Bin-Noun Izrael Állam nagykövete, Feldmájer Péter a Mazsihisz elnöke, valamint jelen lesz Walter Kasper bíboros és Hoffmann atya a Vatikánból, továbbá David Rosen rabbi az Egyesült Államokból.

 

November 10-én 14.30-kor sajtótájékoztató keretében számolnak be katolikus és zsidó egyházi vezetők a konferencia témájáról és a hozzákapcsolódó társadalmi kérdésekről. A sajtótájékoztatón jelen lesz: Erdő Péter bíboros, Walter Kasper bíboros, David Rosen rabbi és Feldmájer Péter.

 

 

November 11-én 19 órakor ünnepi keretek között emlékeznek meg Izrael Állam fennállásának 60. évfordulójáról, a MAZSIHISZ Dísztermében. Az eseményen felszólal Aliza Bin-Noun Izrael Állam nagykövete és Walter Kasper bíboros, Mordechai Piron főrabbi, valamint fellép egy izraeli zenekar.

 

 

JOINT DECLARATION OF THE 19th INTERNATIONAL CATHOLIC-JEWISH LIAISON COMMITTEE MEETING, CAPE TOWN – November 4-7, 2006

http://rabbidavidrosen.net/Events%20&%20Reports/ILC%20Dec%202006%20JOINT%20DECLARATION%20Cape%20Town.doc

 

THE 18th INTERNATIONAL CATHOLIC-JEWISH LIAISON COMMITTEE MEETING  Buenos Aires, July 5-8, 2004

http://www.vatican.va/roman_curia/pontifical_councils/chrstuni/relations-jews-docs/rc_pc_chrstuni_doc_20040708_declaration-buenos-aires_en.html

 

Meetings of the International Catholic-Jewish Liaison Committee:

http://www.bc.edu/research/cjl/meta-elements/texts/cjrelations/resources/documents/interreligious/ILC2.htm

 

 

BreuerPress-info

Comments are closed.