Forrás: BPI

A magyarországi romákról

A romák mint Magyarország bűnbakjai címmel közölt cikket szerdán a romák helyzetéről a Die Welt.

    A budapesti keltezésű írás alcímében a szerző, Boris Kalnoky hangoztatta, hogy az ország a csőd szélén áll, a drasztikus takarékossági intézkedések szítják az idegenellenességet, s az állam által támogatott romák egyre inkább a gyűlölet célkeresztjébe kerülnek.

    Kalnoky szerint a gazdasági válság élezi a két évvel ezelőtt kitört társadalmi válságot. Emlékeztetett a nyilvánosságra került magnófelvételre, amelyen Gyurcsány Ferenc miniszterelnök beismerte, hogy „reggeltől estig” hazudtak az országnak. A „hazugságkormány” elleni erőszakos tiltakozások dacára a miniszterelnök hatalmon tudott maradni – írta a szerző, hangoztatva, hogy azóta a költségvetés „egészségesre zsugorodott”, amit az emberek növekvő keserűséggel vesznek tudomásul. „A budapesti diplomatanegyed túlzsúfolt óvodáiba a szülőknek kell  vinniük a szappant, ha azt akarják, hogy gyermekeik kezet moshassanak, s a gyümölcsöt, ha a kicsik számára vitamint akarnak biztosítani” – állította a cikkíró

    A továbbiakban beszámolt arról, hogy a 2006-os válság nyomán új mozgalom alakult az ország politikai térképének jobb oldalán. Eladdig a szélsőjobboldal a zsidók és a nagytőke ellen uszított, most viszont egy új párt, a Jobbik mindenekelőtt a lakosság csaknem 10 százalékát kitevő cigányokat és a korrupciót veszi célba. Ezzel érzékeny pontra tapint, főleg vidéken.

    Az államnak – mint Kalnoky írta – nincs pénze iskolákra, kórházakra és óvodákra, sok roma család azonban kizárólag állami pénzekből él. Ez zavarja a magyarokat az ország keleti és déli részében, ahol sok roma él. Megtalálták a bűnbakot – fogalmazott a szerző, utalva a Jobbikhoz kötődő félkatonai szervezetre, a Magyar Gárdára, amelynek tagjai uniformisban menetelnek, és hazafias dalokat énekelnek.

    A cikkíró idézte a 15 éves galgagyörki Oláh Alexandra beszámolóját a gárdisták egyik akciójáról, amelynek során megrohamozták egy roma család házát. Az elűzött család azóta sem tért vissza, s a romák félelemben élnek – írta Kalnoky, aki szerint noha a politika igyekszik kisebbíteni a probléma súlyát, a roma szervezetek nem táplálnak illúziókat. A német tudósító idézte a Rádió C kisebbségi adó főszerkesztőjét, Ignác Józsefet, aki arra figyelmeztetett, hogy a „cigánybűnözés” hangoztatása mind gyakoribbá válik. Nem zárta ki, hogy a Jobbik Párt a mostani gazdasági válság következtében bejut a parlamentbe. „Ha pedig a vezetőjük belügyminiszter lesz – ahogy követeli -, akkor isten irgalmazzon nekünk” – idézte a Die Weltben megjelent írásában Boris Kalnoky a főszerkesztőt.

Comments are closed.