Forrás: Múlt-Kor

Az egykori szovjet diktátor, Joszif Sztálin, és az ország utolsó uralkodója, II. Miklós cár fej-fej mellett haladva vezetik az orosz állami médiában futó Oroszország neve címet viselő szavazást, amelyben a BBC „Legnagyobb brit” című műsorának licensze alapján szeretnék megtalálni az ország legjelentősebb történelmi alakját.

Az állami térvé- és rádiótársaság vezetői szándékosan adták a nevet: szerintük ugyanis a „Legnagyobb orosz” cím használatával rögtön kizárhatnák a játékból Lenint és Sztálint. Erre pedig nem kerülhet sor, mert szerintük náluk nem járható út, amit a németek követtek, akik kizárták a szavazásból Adolf Hitlert és a többi náci vezetőt.

Hétfőig közel 2,3 millió szavazatot regisztráltak a www.nameofrussia.ru oldalon folyó internetes szavazáson, ahol Sztálin eddig 252360, míg II. Miklós 252320 szavazatot kapott. Őket 171224 vokssal Lenin, 150405 szavazattal Vlagyimir Viszockij, míg 115115 szavazattal Nagy Péter cár követi. Az első ötven között szerepel még Anton Csehov, Alekszandr Puskin, és Szergej Jeszenyin is, ahogy sikerült bejutnia közéjük Jurij Gagarinnak és Szergej Koroljovnak is. Oroszország első elnöke, Borisz Jelcin jelenleg a 12., ám mivel élő személyek nem vehetnek részt a szavazásban, sokak bánatára nem szavazhatnak Vlagyimir Putyinra.

Ki legyen a legnagyobb?Egészen hétfőig Sztálin vezette a listát, ám az utolsó cár alig pár óra alatt feltört, köszönhetően a vetélkedő producerei által szavazásra buzdító kampányoknak. A szervezők a modern kommunikáció minden eszközét bevetik: Alekszander Ljubimov a Odnoklassniki.ru közösségi oldalon szervezett flashmobot II. Miklós támogatására. Az egyébként is igen népszerű televíziós személyiség szerint erre azért volt szükség, mert a vetélkedőt kezdettől megpróbálták manipulálni, hogy ezzel is az egykori diktátor győzelmét segítsék elő. Az oldal három napig állt támadás alatt, és az érvénytelen szavazatok áradata miatt sokszor le is kellett kapcsolni, és újraíratni a vetélkedő szabályait. A szervezők szerint alig pár internetes címről több százezer szavazat érkezett, és mindegyiket Sztálinra adták le.

A monarchisták azonban visszavágtak: a múlt hétvégi akciót a cár és családja kivégzésének 90. évfordulójára időzítve fordítottak a szavazás menetén, és a megszigorított biztonsági protokollokkal reményeik szerint valós eredmények születhetnek majd. Emellett nagyon sok monarchista orosz szervezet is melléjük állt, és támogatásukról biztosították a játék szervezőit. Nyikolaj Lukjanov, az Összoroszországi Monarchista Központ vezetője szerint csak a Vkontakte.ru közösségi oldalon 400 ezren vallják magukat királypártinak, és ezért mindenkit arra kértek, hogy szavazzon a cárra. Szavazásra szólít fel a Kreml-barát Ifjúgárda is, akik szerint igen hamar felülkerekedhetnek nagyszüleik sztálinista nosztalgiáin, köszönhetően a nyugdíjas otthonok korlátozott internetellátásának.

A cenzúra azóta az egész játékra kiterjed: az ukrán IP-címekről például több hullámban érkezett nagyon sok szavazat Nesztor Makhno és Bogdan Hmelnyiickij nevére, akiket aztán töröltek a szavazásból. Ugyanígy járt Feliksz Dzerzsinszkij is, aki bár igen sok szavazatot kapott, történelmi szerepe miatt tűnt el a jelöltek közül. Ennek okát a következőképp indokolták: „ha te szervezed a játékot, te hozod a szabályokat is”.

A szervezők a manipulációs kísérletek ellenére sem hiszik, hogy Sztálin megnyerhet egy hasonló versenyt. Ez kiderülhet majd akkor is, amikor az első 12 személy tetteit és tevékenységét televíziós vitákban vetik majd össze szeptemberben. Ljubimov szerint nagyon sokan akkor szembesülnek majd azzal, hogy ha nem vigyáznak, Sztálin megnyerheti a vetélkedőt.

Eközben a kommunisták sem csüggednek, és a szentpétervári szervezetek határozott véleménynyilvánításra szólítják fel híveiket. Szerintük mind Lenin, mind Sztálin különleges alakok, akik nagyon sokat tettek az országért, főként azzal, hogy kivégezték a véreskezű II. Miklóst.

Comments are closed.