Forrás: MNO

Több településen, közöttük Békéscsabán, Orosházán, Mezőberényben és Szarvason tartanak általuk közbiztonság-javító sétának nevezett járőrözést a Magyar Gárda Békés megyei tagjai. A rendőrség szerint törvényes eszközökkel minden állampolgárnak joga van védeni a közrendet, ez a tevékenység azonban nem lépheti át a jogszabály adta kereteket. Tóth Zoltán, a gárda megyei kapitánya elmondta: a napokban, a megyei szervezet állománygyűlésén döntöttek arról, hogy Szarvas után összesen további öt másik helységben is megkezdik éjszakai “sétáikat”. Hozzátette: a gárda tagjai a séták közben kizárólag törvényes eszközökkel élhetnek, vagyis bűncselekmény észlelése esetén csak annyit tehetnek, hogy visszatartják a tetteseket a rendőrség megérkezéséig. A gárdisták egyébként már az elmúlt hét közepén “sétáltak” Szarvason, ám semmilyen rendbontást nem tapasztaltak – jegyezte meg.

Vargáné Szombati Andrea, a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense az MTI érdeklődésére elmondta: törvényes eszközökkel minden állampolgárnak joga van védeni a közrendet, a saját tulajdona és a köztulajdon védelme érdekében tehát bárki tehet, ez a tevékenysége azonban nem lépheti át a jogszabály adta kereteket. Önmagában az, hogy valaki vagy valakik (magánszemélyek, civilszervezetek tagjai vagy akár cégek képviselői) egyik helyről a másikra mennek, bűncselekmény gyanúja esetén pedig értesítik a rendőrséget, vagy a megengedett módon visszatartják a tetten ért elkövetőt, nem sért semmilyen szabályt – mondta.

A séták résztvevői ugyanakkor nem tarthatnak maguknál közbiztonságra különösen veszélyes eszközöket, nem léphetnek fel hatósági eljárást színlelve, és nem alkalmazhatnak kényszerítő eszközöket. Ha ezt akár az említett szervezet képviselői, akár mások megteszik, a rendőrség velük szemben eljár – jelentette ki Vargáné.

(MTI)

Comments are closed.