Forrás: Index

A szélsőséges libanoni Hezbollah koporsóban adta át a Vöröskeresztnek annak a két izraeli katonának a holttestét, akiket a két évvel ezelőtti libanoni konfliktusban ejtettek foglyul, írja a Reuters. Az izraeli-libanoni határon történt csere részeként Izraelben fogva tartott libanoni bebörtönzöttek térhetnek vissza Libanonba.

A Hezbollah tulajdonában lévő libanoni al-Manar televízió szerdán bemutatta, ahogy a határ közelében két fekete koporsót vesznek ki egy járműből, majd a Vöröskereszt munkatársai izraeli területre szállítják azokat. Közvetlenül előtte a szervezet először jelentette be, hogy Ehud Goldwasser és Eldad Regev már nincsenek életben, mostanáig ellentmondó hírek jelentek meg a két katona sorsáról. A Vöröskereszt a katonák beazonosításához DNS-vizsgálatot végzett.

A fogolycsere az ENSZ, illetve Németország közvetítésével történt, Izrael a két katonáért cserébe szabadon engedi Szamír Kuntart és négy másik foglyot. Kuntar életfogytiglani börtönbüntetését töltötte Izraelben, miután 1979-ben egy palesztin gerillacsoport tagjaként megtámadott egy izraeli várost, ahol négy ember életét oltotta ki, köztük volt egy négyéves kislány és a gyerek édesapja. Kuntar kedd este kapott kegyelmet Simon Peresz izraeli elnöktől.

A megegyezés tartalmazza azt is, hogy Izrael átad Libanonnak 200 holttestet, akiket az izraeli katonák 2006 nyarán öltek meg, mikor azok megpróbáltak beszivárogni az ország északi részébe. A Hezbollah továbbá átadja a konfliktusban meghalt izraeli katonák földi maradványait, írja a Reuters. Az egyezség részeként Izrael egy későbbi időpontban várhatóan palesztin bebörtönzötteket is szabadon enged.

Comments are closed.