Forrás: Origo

Kegyelmet adott Simon Peresz izraeli államfő öt libanoni fogolynak, köztük a több ember haláláért felelős Kantarnak. Az öt libanoni fogolyért cserébe a Hezbollah visszaad két izraeli katonát.

Simon Peresz izraeli államfő kegyelemben részesített kedd este öt libanoni foglyot, köztük a többszörös gyilkos Szamir Kantart, akit Izrael a Hezbollah libanoni síita szervezettel kötött fogolycsere-megállapodás alapján enged szabadon. Peresz nagyon nehéznek nevezte a döntést, de mint mondta, az államnak kötelessége haza hozni katonáit.

Az öt libanoni fogolyért, illetve mintegy kétszáz arab maradványaiért cserébe a Hezbollah visszaad két izraeli katonát, akit 2006 júliusában ejtett fogságba. A két katona sorsáról nem lehet biztosat tudni, de az izraeli kormány azt feltételezi, hogy meghaltak. Egy libanoni újság kedden azt írta, hogy az egyik katona még fogságba esésének napján meghalt, a másik pedig megsebesült, és nem tudni, hogy vele mi történt.

A fogolycserét a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságán keresztül bonyolítják le szerda délelőtt, helyi idő szerint 9 órától. A helyszín a libanoni határ közvetlen közelében fekvő észak-izraeli Ros Hanikra város lesz. A libanoni foglyokat innen Nakúra dél-libanoni tengerparti városba viszik. A két izraeli katonát, Ehud Goldwassert és Eldad Regevet, vagy földi maradványaikat egy észak-izraeli támaszponton azonosítják az izraeli hatóságok.

A Hezbollah 2006 júliusában ejtette fogságba izraeli területenl, a libanoni határ közelében a két tartalékos katonát, majd magukkal hurcoltak őket Libanonba. Izrael ezt követően indította meg a második háborút Libanon ellen. A 34 napig tartó összecsapásokban 1200 libanoni és 160 izraeli vesztette életét.

Comments are closed.