Forrás: Origo

A szerdai fogolycserén a Hezbollah csak a holttestét adta át annak a két izraeli katonának, akiknek az elrablása 2006-ban háborút robbantott ki a két ország között. Izrael feltételezte, hogy a katonák nem lesznek már életben. A földi maradványokért cserébe öt bebörtönzött libanoni gerilla átadását vállalta.

Megkezdődött szerdán reggel az izraeli-libanoni fogolycsere a két ország határán – közölte a Vöröskereszt képviselője. Kiderült, halott az a két izraeli katona, akikért cserébe Izrael vállalta, hogy kiadja a libanoni síita milíciának kétszáz arab gerilla maradványait, és szabadon enged öt bebörtönzött libanoni gerillát, köztük Szamir Kantart, aki háromszoros gyilkosság miatt 1980 óta ül börtönben. A Hezbollah televíziója két koporsót mutatott be a fogolycseréről készült szerda reggeli tudósításában.

   

A két izraeli katona – Ehud Goldvasszer és Eldad Regev – elrablása robbantotta ki 2006 nyarán a Hezbollah és Izrael közötti, 34 napon át tartó háborút, amelyben 1200 libanoni és 160 izraeli vesztette életét. A jeruzsálemi kormány feltételezte, hogy egyikük sincs már életben. Egy libanoni újság kedden azt írta, hogy az egyik katona még fogságba esésének napján meghalt.

   

A fogoly Hezbollah-harcosokat, akiket Simon Peresz izraeli államfő kedden este kegyelemben részesített, csak azután adják át a Vöröskereszt libanoni képviselőinek, miután izraeli törvényszéki orvosok azonosítják a katonákat. Peresz nagyon nehéznek nevezte a döntést, de azt mondta: hogy az államnak kötelessége hazahozni katonáit.

A fogolycserét a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságán keresztül bonyolítják le. A helyszín a libanoni határ közvetlen közelében fekvő, észak-izraeli Ros Hanikra város. A libanoni foglyokat innen Nakúra dél-libanoni tengerparti városba viszik, ahol hivatalosan fogadják őket. A két izraeli katona földi maradványait egy észak-izraeli támaszponton azonosítják az izraeli hatóságok DNS-vizsgálattal. A BBC szerint az azonosítás néhány órát vesz igénybe. Az egyezség értelmében a Hezbollahnak ki kell adnia más, 2006-ban, Dél-Libanonban elesett izraeli katonák földi maradványait is.

Izrael és a Hezbollah német és ENSZ-közvetítéssel július 7-én kötött megállapodást a fogolycseréről, és Izrael kedden adta meg végső jóváhagyását. 1991 óta ez a nyolcadik fogolycsere a két fél között. Libanon nemzeti munkaszüneti napot hirdetett ebből az alkalomból, mivel Izrael most már nem tart fogva Hezbollah-milicistákat – írta a BBC.

Comments are closed.