Forrás: Hírtv

Nyílt levélben kért elnézést a szlovákiai Párkány polgármesterétől Meggyes Tamás, Esztergom önkormányzati vezetője a hétvégén történtek miatt. A politikus egyben elhatárolódott a letartóztatott fiatalok által vallott eszméktől is. Mint ismert, szombaton este hét magyart vettek őrizetbe a szlovák rendőrök szélsőséges eszmék terjesztése miatt.

Esztergom közössége és a saját nevében nyílt levélben kért elnézést Meggyes Tamás esztergomi polgármester Ján Oravectől, Párkány polgármesterétől. A magyar politikus a levélben arról ír: a szervezet, amelynek tagjait Párkányban letartoztatták, Esztergomban magánterületen tartotta a rendezvényét. A városnak pedig nincs eszköz a kezében ahhoz, hogy az ilyen “nem kívánatos rendezvényt, provokációt” megtiltsa, megakadályozza. Meggyes Tamás leszögezi, hogy a magyar gondolkodástól távol áll a letartóztatottak náci viselkedése és az érintett szervezet vezetőivel semmiféle kapcsolatot sem kívánnak fenntartani.

Szombaton éjjel hét magyar fiatalt tartóztattak le a szlovák hatóságok Párkányban, szélsőséges eszmék terjesztése miatt. A térkamerák rögzítették ugyanis, amint az öt fiatal férfi és két nő náci karlendítéseket és köszöntéseket gyakorol. Náci szimbólumokkal ellátott trikókat viseltek és hozzáillő tetoválásaik is voltak. A fiatalok egy esztergomi rendezvény után sétáltak át a szomszédos országba. Ha a bíróság bűnösnek találja őket a náci eszmék terjesztésében, akár három év börtönt is kaphatnak.

FH

Comments are closed.