Forrás: HVG

Valakit valakikért

Simon Peresz izraeli államfő kegyelemben részesített kedd este öt libanoni foglyot, köztük a többszörös gyilkos Szamir Kantart, akit Izrael a Hezbollah libanoni síita szervezettel kötött fogolycsere-megállapodás alapján enged szabadon. Peresz nagyon nehéznek nevezte a döntést, de hangsúlyozta,hogy az államnak kötelessége haza hozni katonáit.

Az öt libanoni fogolyért, illetve mintegy kétszáz arab gerilla maradványaiért cserébe a Hezbollah visszaad két izraeli katonát, akit 2006 júliusában ejtett fogságba. A két katona sorsáról nem lehet biztosat tudni, de az izraeli kormány azt feltételezi, hogy meghaltak. Egy libanoni újság kedden azt írta, hogy az egyik katona még fogságba esésének napján meghalt, a másik pedig megsebesült, és nem tudni, hogy vele mi történt.

A fogolycserét a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságán keresztül bonyolítják le, a művelet szerdán délelőtt, helyi idő szerint 9 órakor meg is kezdődik. A helyszín a libanoni határ közvetlen közelében fekvő észak-izraeli Ros Hanikra város lesz. A libanoni foglyokat innen Nakúra dél-libanoni tengerparti városba viszik, ahol hivatalosan fogadják őket. A két izraeli katonát, Ehud Goldwassert és Eldad Regevet, vagy földi maradványaikat egy észak-izraeli támaszponton azonosítják az izraeli hatóságok.

A Hezbollah gerillái 2006. július 12-én ejtették fogságba izraeli területen a libanoni határ közelében Ehud Goldwasser és Eldad Regev izraeli tartalékos katonákat, akiket magukkal hurcoltak Libanonba. Izrael ezt követően indította meg a második háborút Libanon ellen. A 34 napig tartó összecsapásokban 1200 libanoni és 160 izraeli vesztette életét.

Az izraeli kormány kedden hagyta jóvá a fogolycserét. Huszonkét miniszter szavazott mellette, három – Daniel Friedmann igazságügyi, Ronni Bar-On pénzügy-, valamint Zeév Boim építés- és lakásügyi miniszter – pedig ellene.

Izrael és a Hezbollah német és ENSZ-közvetítéssel július 7-én kötött megállapodást a fogolycseréről. 1991 óta ez lesz a nyolcadik fogolycsere a két fél között.

Comments are closed.