Forrás: MNO

Szávay Ágnes 6:3, 6:4-re kikapott a kínai Cseng Csiétől Wimbledonban

2008. július 1. 00:00Azután, hogy múlt pénteken kiverte a világelső szerb Ivanovicsot, Cseng Csie folytatta a nagy menetelését az angol nyílt teniszbajnokságon, és ennek a nyolcaddöntőben sajnos Szávay Ágnes esett áldozatául. Bár a 25 éves kínai lány jelenleg csupán 133. a világranglistán, azt már a torna előtt is tudhattuk, hogy a helyezésénél jóval komolyabb játékerőt képvisel. Két éve 27. volt a rangsorban, abban az évben párosban az Australian Opent, majd Wimbledont is megnyerte, és csak a tavalyi Roland Garroson elszenvedett bokasérülése után csúszott hátra. Most újra megindul felfelé, hiszen Wimbledonban már a legjobb nyolc között jár, azután, hogy 6:3, 6:4-re nyert Szávay ellen.

Már az első gémek után látszott, hogy a világranglistán jóval előbb álló, 15. helyen jegyzett honfitársunknak nagyon nehéz dolga lesz. A mindössze 164 centis, de tűzgolyóként száguldozó Cseng Csie ugyanolyan agresszíven játszott, mint Ivanovics ellen, s bár ezúttal kevésbé volt pontos, 4:3-as vezetésénél azonnal lecsapott az első kínálkozó lehetőségre. Elvette Szávay adogatását, majd hozta a sajátját, és bő fél óra után pontot tett az első szett végére. A másodikban Szávay tudott először brékelni, így elhúzott 3:1-re, 4:1-nél pedig labdája volt az 5:1-hez is. Cseng azonban jól összpontosított, megnyerte a játékot, a következőben már ő jutott fogadóelőnyhöz, amivel élt is, és 4:3-ra alakította az állást. Szávay pedig már nem tudott újítani, 4:4 után ismét elbukta az adogatását, és a második játszma végül 6:4-re ment el.

“Amikor a második szettben 4:2-es vezetésem után elvesztettem a szervámat, kiestem a játék ritmusából, és már nem volt esélyem arra, hogy a magam javára fordítsam a partit” – nyilatkozta a veresége után szűkszavúan Szávay, aki este, a női páros nyolcaddöntőjében is pályára lépett az orosz Szafinával az oldalán a Peer, Azarenka duó ellenében. S a még szombaton sötétedés miatt félbeszakadt találkozót (vasárnap szünnap volt) 7:5, 6:4-re elvesztették az izraeli, fehérorosz duó ellen.

Visszatérve az egyeshez, azzal, hogy Szávay a torna 15. kiemeltjeként a legjobb tizenhatig jutott, kétségkívül az elvárásoknak megfelelően szerepelt. Ám annak ismeretében, hogy a negyedik fordulóban a világelső helyett egy verhető ellenfél akadt az útjába, bizonyára itthon is sokan eljátszadoztak a gondolattal, hogy a legjobb nyolc között ott lehet…

A szerbeknek még nagyobb a bánatuk, mert Ivanovics után a második helyen kiemelt Jankovics is kiesett. S mivel korábban az orosz Sarapova (3.), tegnap pedig még Kuznyecova (4.) is elbúcsúzott, a nőknél a torna első négy kiemeltje közül már senki sincs versenyben!

Nyolcaddöntő, férfiak: Federer (svájci, 1.)-Hewitt (ausztrál, 20.) 7:6 (9-7), 6:2, 6:4; Nadal (spanyol, 2.)-Juzsnij (orosz, 17.) 6:3, 6:3, 6:1; nők: Cseng Csie (kínai)-Szávay (15.) 6:3, 6:4; Tanasugarn (thaiföldi)-Jankovics (szerb, 2.) 6:3, 6:2;  Radwanska (lengyel, 14.)-Kuznyecova (orosz, 4.) 6:4, 1:6, 7:5; S. Williams (amerikai, 6.)-Mattek (amerikai) 6:3, 6:3; V. Williams (amerikai, 7.)-Klejbanova (orosz) 6:3, 6:4; Vaidisova (cseh, 18.)-Csakvetadze (orosz, 8.) 4:6. 7:6 (7-0), 6:3.

Comments are closed.