Forrás: Hírtv

A külföldiek valamint a helyi etnikai és vallási kisebbségek elleni erőszakos cselekmények növekvő számára hívta fel a figyelmet az Amnesty International, egy csütörtökön megjelent, Ukrajnáról készített tanulmányában.

Év eleje óta négy külföldit gyilkoltak meg Kijevben a bőrük színe miatt, tudatta a nemzetközi jogvédő szervezet, és többször történtek rasszista indíttatású támadások is. Sokszor nem is derül ki, hogy fajgyűlölet volt-e az oka az erőszaknak, mivel a rendőrség legtöbbször egyszerű garázdaságként regisztrálja az eseteket.

Az Amnesty International a probléma komolyan vételére és a faji diszkrimináció csökkentésére szólította fel az ukrán hatóságokat. A szervezet azt szeretné, ha a kormány elismerné a rasszista és idegengyűlölő cselekedetek meglétét, és hatékony intézkedéseket hozna a potenciális áldozatok védelme érdekében.

A főleg feketék, zsidók és cigányok elleni támadásokért az olyan szélsőjobboldali csoportosulásokat teszik felelőssé, mint például az Ukrán Nemzeti Munkáspárt. Ez utóbbinak vezetője, Evhen Heraszijmenko a rasszista támadásokat az immunrendszer működéséhez hasonlította, ami “az egészséges szervezet reakciója a fertőzésekkel szemben.”

(FH)

Comments are closed.