Forrás: Múlt-Kor

Madame Tussaud nem tűri a fejetlenséget: a legújabb értesülések szerint ugyanis megkezdődött a berlini panoptikumban szabályosan “lefejezett” Hitler-viaszfigura helyreállítása.

A hírhedt náci diktátorra – akinek viaszbábuja 74 híresség mellett kapott helyet Madame Tussaud legújabb európai panoptikumában – a második látogató támadt rá rögtön az elmúlt hétvégi hivatalos megnyitó után. A 41 éves berlini Frank L. a biztonsági személyzet minden erőfeszítése ellenére egyszerűen letépte Hitler fejét.

Londonban II. Erzsébet a favoritA múzeumot működtető Merlin Entertainments csoport szóvivője rövid gondolkodás után már a hét elején bejelentette, hogy nem enged a fasiszta vezér panoptikumi kiűzését célzó követeléseknek, s Hitler a helyreállítás után visszakerül Berlin szívébe, a főváros főutcáján, az Unter den Lindenen, a magyar nagykövetségtől karnyújtásnyira lévő épületbe, az ott meglehetősen élethűen berendezett bunkerbe, íróasztala mögé, ahol múlt szombaton kereken három percen át fogadhatta még a látogatókat. A szóvivő hangoztatta, hogy mindez része Madame Tussaud panoptikumi filozófiájának, azaz mindenki kiállításra kerülhet, aki a történelem befolyásolója volt, függetlenül attól, hogy jó vagy rossz irányban.

Berlini bennfentesek azonban szerdáig sem tudták kinyomozni, hogy hol is folyik a fejetlenség felszámolása. Az illetékesek első nyilatkozata még arról szólt, hogy a Hitlerben keletkezett tetemes kárt Londonban állítják helyre, azaz az első Tussaud-panoptikum helyszínén helyezik vissza fejét a helyére, szerdán ugyanakkor már olyan értesülések láttak napvilágot, hogy a londoni “restaurátorok” utaztak Berlinbe.

A munka állítólag rohamléptekben zajlik majd, Hitlert ugyanis minél rövidebb időn belül vissza kívánják ültetni íróasztala mellé. Az azonban még nem dőlt el, hogy a hasonló “merényletek” megakadályozás a céljából a náci vezér egy üveglap mögé kerül-e, vagy csak tovább növelik a biztonsági személyzet létszámát.

Közben a vita változatlanul tart arról, hogy ízléses volt-e Adolf Hitler berlini kiállítása, s a tiltakozások ellenére ízléses lesz-e visszahelyezése. Az elmúlt napokban már tekintélyes politikusok és szervezetek – köztük a Németországi Zsidók Központi Tanácsa – emelt szót a diktátor újbóli múzeumi bemutatása ellen, szerdán pedig a szociáldemokraták egyik vezetője, Hubertus Heil főtitkár “felháborító ízléstelenségről” beszélt.

A történészek szerint ugyanakkor bohózat, s trauma is, ami Hitler kapcsán most zajlik. Bohózat azért, mert a támadást szinte senki nem veszi komolyan, de trauma is, mert – mint egyesek fogalmaztak – a német társadalom még nem tart ott, hogy az egykori diktátor egyszerűen csak egy turistaattrakció lehessen.

Ezzel egy időben a “tettes” Frank L. egy szerdai nyilatkozatban megerősítette, hogy a lefejezést nemcsak a Hitler elleni gyűlöletből, hanem egy kocsmai fogadásból követte el. Arra azonban büszke, hogy a panoptikumban a diktátorhoz “közel álló” – s általa a német politikusok közül leginkább tisztelt – Willy Brandt volt kancellár szemtanúja lehetett a történteknek.

(Múlt-kor/MTI)

Comments are closed.