Forrás: MNO

Csütörtökön késő délután egy dollárt meghaladó nyereségen állt a kőolaj ára Londonban és New Yorkban az ellátás biztonságával kapcsolatos aggodalmakra, illetve amiatt, hogy csütörtökön Irán újabb rakétakísérleteket hajtott végre. Röviddel 17 óra után az Intercontinental Exchange (ICE) londoni IPE-jegyzésében az északi-tengeri Brent augusztusi lejárata 1,15 dollár emelkedéssel 137,73 dolláron volt. A New York-i árupiacon (NYMEX) a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta augusztusi jegyzése 1,09 dollárral 137,14 dollárra nőtt.

A Press TV iráni műholdas televízió közlése szerint a forradalmi gárdisták az öböl vizein zajló haditengerészeti gyakorlatuk harmadik napján újabb föld-víz, föld-föld és víz-föld osztályú rakétákat lőttek ki. Az elmúlt két napon az irániak összesen kilenc rakétát lőttek ki. Ezek egyikének a hatótávolsága lehetővé teszi, hogy a hordozóeszközzel izraeli területeket is célba vegyenek.

Az ellátás biztonságát veszélyezteti, hogy a brazil állami olajvállalat, a Petrobras legnagyobb termelőegységének a dolgozói július 14-től ötnapos sztrájkot tartanak. Emelte a kőolaj árát még az is, hogy a dollár árfolyama ismét gyengült az euróhoz képest.

(MTI)

Comments are closed.