Forrás: HVG

Kegyetlen telepesek

Súlyosan bántalmazott egy palesztin férfit egy izraeli telepes Ciszjordániában, az esetről készült videofilm szombat óta látható a világhálón.

Nem egészen egy hónap alatt a térségben ez volt a második ilyen incidens, amely videofelvétellel is bizonyítható. A 30 éves áldozat, Mitat Abu Kars elmondása szerint több falubelijével együtt dolgozni próbált földjén szombaton az engedély nélkül épült Aszael zsidó telep mellett, amikor megjelentek telepesek, felgyújtották a földeket, lefogták, megkötözték és megverték. A bántalmazásról az arcán és testén látható zúzódások és véraláfutások tanúskodnak.

Izraeli és külföldi emberi jogi aktivisták éppen az ilyen támadások elrettentésére elkísérték a palesztinokat, és sikerült filmre venniük az incidens utolsó jeleneteit. A palesztin-barát Nemzetközi Szolidaritási Mozgalom közzétette honlapján a videofelvételt, amelyen egy póznához megkötözött férfi ül a földön, körülötte több izraeli katona. Feltűnik egy zsidó telepes, aki odamegy és fejbe rúgja a férfit, mielőtt egy katona ellöki onnan. A videó ezen a linken, vagy az alábbiakban megnézhető.

Miki Rózenfeld, az izraeli rendőrség szóvivője közölte, hogy a helyszínen letartóztattak egy izraelit, akit támadással gyanúsítanak. Hat palesztint is kihallgattak, akiről feltételezték, hogy kiprovokálták a történteket a föld felperzselésével, de később szabadon engedték őket. A hadsereg csak annyit mondott, hogy a katonákat a zsidó telep közelében összetűző palesztinok és telepesek szétválasztására hívták ki.

A B”Celem izraeli emberi jogi szervezet videokamerákkal látott el palesztinokat, hogy dokumentálhassák a zsidó telepesek erőszakcselekményeit és a vétkesek felkutatására ösztönözzék az izraeli rendőrséget. A támadások azóta egyre nagyobb nyilvánosságot kapnak – mondta a B”Celem szóvivője. Egy korábbi esetet rögzít az alábbi felvétel.

Comments are closed.