Forrás: MNO

2008. június 26. 20:57FT.com

Az üzleti és pénzügyi körök első számú globális napilapjában nézeteltérés bontakozott ki annak két vezető publicistája, Wolfgang Münchau és Gideon Rachman között. Az utóbbi azzal kezdi reagálását Münchaunak az ír referendum következményeiről hétfőn megjelent írására, hogy “Természetesen annak egyetlen szavával sem értek egyet. Wolfgangtól eltérően én örültem, hogy az írek nemmel szavaztak a lisszaboni szerződésre.” Rachman szerint Münchau abban is téved, hogy az EU ki tudja kényszeríteni egy ország távozását annak akarata ellenére. Sőt: Rachman abban is kételkedik, hogy a lisszaboni szerződés lényeges lenne. Az írek nem szavazata miatt valójában azért bolydult fel a méhkas, mert az megakasztotta a liszszaboni szerződést jelentő kis lépést a politikai unió felé. Márpedig ennek a folyamatnak a megakasztását, vagyis a politikai unióvá válás melletti akaratot kérdőjelezték meg az írek, amit az EU és a kormányok megengedhetetlennek tartanak. “Így azután annál inkább élvezem, hogy az írek nemet mondtak” – fejeződik be Rachman vitairata.

lemonde

A vezető francia napilap tudósítói a helyszínen járva egészen más eredményekkel tértek vissza szerkesztőségükbe a megvert zsidó fiatal ügyében, mint ami a verekedés okairól elterjedt, vagyis hogy az antiszemita támadás volt. Két banda területi harcáról volt szó, és a “hadban” álló felek egyike történetesen zsidó fiatalokból tevődött össze. Két hete a két banda már egymásnak esett vasrudakkal, és csak csodával határos módon nem szenvedett egyikük sem súlyos sérülést. A cikk alcíme is erre utal: “Párizs 19. kerületének ezen negyedében a fiatal bandák közötti összecsapások ismétlődők.”

A lap Nicolas Sarkozy francia elnöknek az izraeli törvényhozásban elmondott beszédéről készült tudósítása ismerteti, miként reagált a szélsőséges Likud párt egyik tagja, amikor Sarkozy kijelentette, Jeruzsálemet a zsidók és a palesztinok fővárosává kell tenni. Reuven Rivlin kijelentette: “Jeruzsálem megosztása nem a békét, hanem az ellenségeskedés folytatását hozná.”

A szintén a béke útjában álló illegális zsidó telepek építésének leállítását követelő elnöki szavakra pedig Rivlin így reagált: “A telepek nem akadályai a békének, hanem Izraelnek a földhöz való horgonypontjait jelentik.”

y net news.com

Efraim Halevi, a Moszad, az izraeli titkosszolgálat volt főnöke kijelentette: “Irán nem jelent fenyegetést Izrael létére.” Hozzátette: “A közel-keleti nemzetek tudják, hogy Izraelt nem lehet elpusztítani”- idézte az exkémfőnököt az izraeli angol nyelvű hírportál. Emlékezetes, hogy 2006-ban ő volt az, aki azt jósolta: az évszázad közepére mozlim többség lehet Európában.

Comments are closed.