Forrás: BPI

megtámadták a felvonulókat

Szélsőséges tüntetők támadtak a melegfelvonulás résztvevőire és az őket biztosító rendőrökre szombaton Budapesten. Az arcukat általában csuklyával, maszkkal takaró ellentüntetők Molotov-koktélokat, petárdákat, felszedett utcaköveket, üvegeket, tojásokat dobáltak. A legdurvább támadások a Hősök terén és a Liszt Ferenc térnél történtek.

A Meleg Méltóság Menete az Erzsébet térről indult az Andrássy úton a Városliget felé 16 óra után. Ugyanebben az időben indult meg az ellentüntetők menete is az 56-osok teréről az Erzsébet tér felé. A melegek és szimpatizánsaik nagyjából másfél ezren, az ellentüntetők menetének tagjai néhány százan voltak. Mindkét felvonulást rendőrök vették körbe.

A melegek menetét az Andrássy út teljes hosszában gyalázták és dobálták az út mindkét oldaláról. A legerősebb támadás a Liszt Ferenc térnél, a Rendszerváltó Fórum rendezvényének helyszínén érte a felvonulókat. A térnél a tüntetők megpróbálták megbontani a kordont, rátámadtak a rendőrökre, akik könnygázzal válaszoltak.

A Liszt Ferenc térinél is nagyobb összecsapás helyszíne volt a Hősök tere, ahol csuklyás, maszkos tüntetők támadtak a rendőrökre. A kordonokat ledöntötték, a rendőröket megdobálták. A rendőrség vízágyúkat és könnygázt vetett be, a tömeget a Városliget, valamint a Dózsa György úton a Keleti pályaudvar, illetve a Váci út felé szorították ki.

A melegek menete az összecsapás miatt kénytelen volt egy mellékutcán keresztül megközelíteni az 56-osok terét. Korábban az Oktogonnál az ellentüntetők felgyújtottak egy rendőrségi kisbuszt.

A rendőrség tájékoztatása szerint 18 óráig több mint negyven embert állítottak elő, két rendőr könnyebben megsérült. Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője az MTI-nek azt mondta, hogy öt sérültet kellett ellátniuk.

A rendőrség az MTI-vel azt közölte, hogy egy Andrássy úti lakásban ismeretlen összetételű vegyi anyagokat, savakat tartalmazó üvegeket, gyúlékony anyagot tartalmazó palackokat és folyadékkal töltött tojásokat találtak. A lakásban tartózkodó hat férfit előállították, ellenük közveszély okozás bűncselekményekének elkövetése megalapozott gyanúja miatt indul eljárás.

A melegfelvonuláson résztvevők olyan világhírű művészek portréit vitték, akik nyilvánosan vállalták másságukat. Sokan transzparensekkel, szivárványszínű napernyőkkel vonultak fel. A menetet kamionok kísérték, amelyekről zene szólt.

Az ellentüntetők folyamatosan gyalázták a felvonulókat. A „buzizás” mellett szidták a zsidókat és Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt is.

Az Erzsébet téren, a felvonulás előtt beszédet mondott Szetey Gábor volt államtitkár, aki kijelentette: Magyarországnak cselekedetben, politikai nézetben és gondolatokban is változatásra van szüksége.

Elég volt a félelemből és a gyűlöletből, a Meleg Méltóság Napja a magyar méltóság napja – fogalmazott a másságát nyilvánosság előtt felvállaló volt politikus.

Az egyik szervező az MTI-nek elmondta, hogy az egyik kamionon állt, ahol többször is eltalálták tojással. Czakó Péter úgy vélekedett, hogy Magyarország még nem kész a másság elfogadására, ugyanakkor örömét fejezte ki, hogy az idén többen vettek részt a felvonuláson, mint tavaly.

A Jobbik szombat délelőtt közleményben fenyegette meg a melegeket, azt írva, hogy „most még visszafordulhatnak, még mielőtt az ébredő és szerveződő társadalmi ellenállás falaiba ütköznek!”

A melegfelvonulás után ellentüntetők megtámadták azt a rendőrautót, amelyben Lévai Katalin szocialista európai parlamenti képviselő és a másságát nyíltan vállaló Szetey Gábor volt államtitkár próbálta elhagyni a teret. Egyikőjük sem sérült meg, bár a támadók betörték a kocsi ablakait.

Az európai parlamenti képviselő elképesztőnek nevezte a Budapesten „uralkodó lincs- és pogromhangulatot”. Hozzátette: döbbenetes volt átélni a tojás- és kőzáport, a fizikai támadásokat.

Kő találta el Léderer Andrást, az SZDSZ Új Generáció elnökét, megütötték Horn Gábor szabad demokrata ügyvivőt, és megverték Orosz Józsefet, a Klubrádió riporterét.

Este negyed hétkor a melegfelvonulás résztvevőinek jelentős része még az 56-osok terén volt, mert az ellentüntetők újra és újra megpróbálták megtámadni őket. A rendőrök a Városliget környékén több helyen is összecsaptak az ellentüntetőkkel.

A melegfelvonulás résztvevői előtt végül megnyitották a kisföldalattit, így tudták elhagyni az 56-osok terét, rendőri segítséggel. A megállókban mindenütt rendőri biztosításra volt szükség, mert az ellentüntetők kövekkel, tojásokkal dobálták őket.

Este fél nyolckor megérkezett a Hősök terére az úgynevezett „Egészséges emberek, párok és családok felvonulása”, amelyet a Rendszerváltó Fórum szervezett. Az Erzsébet térről indult menetben nagyjából kétszázan voltak. A forgalom előtt nem sokkal 20 óra után nyitották meg az Andrássy utat, miután sikerült eltakarítani a romokat.

A parlamenti pártok közül az MSZP és az SZDSZ fejezte ki szolidaritását a megtámadottakkal.

Ma ugyanazok támadták a felvonulókat, akik a szélsőjobboldali politikai megmozdulásokon szerepelnek. Összenő, ami összetartozik – fogalmazott Lendvai Ildikó, az MSZP parlamenti frakciójának vezetője.

Fodor Gábor, az SZDSZ elnöke a Magyar Köztársaság szégyenének nevezte a melegfelvonulás résztvevőit ért támadásokat.

BreuerPress-MTI

Comments are closed.