Forrás: HVG

Magyar Charta

A szombati, budapesti meleg büszkeség napján történtek után Gyurcsány Ferenc miniszterelnök kezdeményezi, hogy a legfőbb közjogi méltóságok találkozzanak, és vitassák meg, miért látszunk gyengének pár száz, a többséget terrorizáló szélsőségessel szemben, és mi az, ami hiányzik ez ügyben az alkotmányos, demokratikus intézményrendszerből.

A kormányfő az Országház épülete előtt vasárnap délután tett sajtónyilatkozatában a szélsőségek, az indulatok, az intolerancia elleni jogos nemzeti önvédelmet is kezdeményezett, egy Magyar Charta formájában, amelynek gyűlést hirdetett szeptember 6-ára. A miniszterelnök úgy értékelte, ha többséget kapnak ezek a nemzeti önvédelmi kezdeményezések, akkor Magyarországon nem káosz lesz, hanem szabad, demokratikus büszkeség. 

Gyurcsány Ferenc álláspontja szerint a szélsőségesek hamisan hivatkoznak legszentebb magyarságunkra, ellopják magyarságunk szimbólumait, és ellopják a szabadságot. Mint fogalmazott, évek óta tart az, ami szombaton történt. A szélsőségek megzavarják a szabadság örömét, azokét, akik meg akarják mondani, hogy kik ők, és hogyan élik meg magyarságukat. 

A kormányfő szerint betelt a pohár, ha így megy tovább, akkor nemcsak a szabadság örömében most megzavartaknak, hanem azután nekünk is félnünk kell, és meggondolnunk, hogy kimegyünk-e az utcára. Ez nem rendőrségi, nem meleg, nem zsidó, nem cigány, hanem közös ügy.

A miniszterelnök csütörtökre kért gyorsjelentést arról, hogy szombaton a melegfelvonulással összefüggésben az állami intézmények hogyan végezték a dolgukat. A kormányfő vasárnap az MTI-nek nyilatkozva azt mondta: vasárnap találkozott a legfőbb ügyésszel és az igazságügyi miniszterrel, tőlük kérte csütörtökre a jelentést, csak ezután értékeli, ami történt.

Az ügyészség nyomoz 12 előállított ügyében

A szombati melegfelvonulás idején előállított 57 ember közül 12-vel szemben a Budapesti Nyomozó Ügyészség folytatja le az eljárást hivatalos személy elleni erőszak bűntette elkövetése megalapozott gyanúja miatt – közölte a BRFK vasárnap közleményben.

A rendőrség további 15 előállított ellen különböző szabálysértések miatt indított eljárást, közülük heten őrizetbe kerültek garázdaság miatt. Eljárás indítottak még közbiztonságra különösen veszélyes eszközzel kapcsolatos szabálysértés, jogszerű intézkedéssel szembeni engedetlenség, valamint személyi igazolvánnyal kapcsolatos szabálysértés miatt is.

Harminc emberrel szemben büntetőeljárást kezdeményeztek, garázdaság vétsége, valamint magánlaksértés vétségének megalapozott gyanúja miatt. A magánlaksértést a gyanú szerint azok követték el, aki egy behatoltak egy Andrássy úti üres lakásba, ahol vegyi anyagokat tároltak. A BRFK közölte azt is, hogy az intézkedések közben megsérült 12 rendőr mindegyike vasárnapra elhagyhatta a kórházat.

Comments are closed.