Forrás: Híradó

Kulturális hírek

A szókimondásáról is híres újságíró, Charles Wheeler 85 évet élt

Nyolcvanöt éves korában szombaton Londonban meghalt Sir Charles Wheeler, a BBC legendás tudósítója, aki több mint 60 éven át, haláláig szolgálta a brit rádiót és televíziót.

Wheeler tudósított annak idején az 1956-as magyar forradalomról, a dalai láma 1959-es Tibetből Indiába való elmeneküléséről, majd 1968-ban Martin Luther King amerikai fekete polgárjogi vezető memphisi meggyilkolásáról is.

Charles Wheeler Németországban született 1923-ban, apja egy hajózási cég képviselője volt. Gyermekként megtapasztalta a nácizmus hatalomra jutását, később visszaemlékezett arra, hogy ő vitt kenyeret a rejtőző zsidó szomszédoknak. A második világháború idején a brit királyi haditengerészetnél szolgált, és egy hírszerzési egység tagjaként részt vett a normandiai partraszállásban. 1946-ban lépett be a BBC-hez. 1950-ben berlini tudósító lett. 1958-ban ő lett a brit rádió dél-ázsiai tudósítója, Újdelhi bázissal. Itt ismerte meg feleségét, a szikh Dip Singhet. Két lányuk született: Marina a jelenlegi londoni főpolgármester, Boris Johnson felesége, Shirin pedig a BBC brüsszeli tudósítója. Híressé vált szókimondásáról: annak idején megdöbbentést váltott ki azzal, hogy Ceylon (Srí Lanka) egyik leendő államfőjét úgy jellemezte, mint “tapasztalatlan excentrikust, aki középszerűek kormányának élén áll”. Később a BBC több tv-műsorában is dolgozott. Nehezen viselte ugyanakkor az elmúlt évek médiájának rohamos változásait. Például a BBC 24 órás hírcsatornáját a cég története “legrosszabb ötletének” nevezte.

Wheelert 2001-ben emelte II. Erzsébet királynő nemesi rangra. Halálakor Mark Byford, a BBC hírigazgatója “bátor, éleslátó és mindig kíváncsi” tudósítóként jellemezte Sir Charles Wheelert, akinek rendkívüli érzéke volt ahhoz, hogy a képek és hang révén átadja személyes élményeit a közönségnek.

Comments are closed.