Forrás: Magyar Rádió

A nagy tekintélynek örvendő újságíró, Seymour Hersh ismét magyarázkodásra kényszerítette a Fehét Házat. A The New Yorker című lapban megjelent írásában ugyanis azt álllítja: az Egyesült Államok elit és agresszív speciális hadműveleti csoportja készen áll egy lehetséges támadásra Irán ellen.

Seymour Hersh az amerikai újságírók egyik legkiválóbbika. Igazi oknyomozó: ő írta meg, 1969-ben, a vietnami My Lai tragédiáját, aztán ő hozta a világ tudomására, hogy Izraelnek Dimonában van atombombája, pár évvel ezelőtt pedig a szégyenletes Abu Graib-botrány feltárása is az ő érdeme volt. Seymour Hershnek hitele van – és kiváló informátorai.

Így hát, amikor a héten, a The New Yorker című hetilap legújabb számában, megjelent a legújabb oknyomozó riportja, a Fehér Ház fontosnak tartotta azonnal reagálni rá, és cáfolni a benne foglaltakat. Iránról van szó, persze, és az esetlegeses katonai csapásról a perzsák ellen.

Seymour Hersh azt mondja, hogy tulajdonképpen a régi történet folytatódik: Washington titkos akciók révén változatlanul mindent megpróbál, hogy destabilizálja Iránt, és rezsimváltozást érjen el. Ennek a nagyon is összetett tervnek azonban van egy teljesen új eleme:

Most először van az Egyesült Államoknak egy nagyon elit és agresszív speciális hadműveleti csoportja, (amelyet egyébként Egyesített Speciális Hadműveletek parancsnokságának hívnak), és amelynek a tagjai lényegében gyilkolásra szerződtek. George Bush elnöktől ugyanis azt a megbízatást kapták, hogy felderítsék az úgynevezett „nagyon értékes” célpontokat, a potenciális terroristákat szerte a világban. Ennek a hadműveleti csoportnak az emberei most -mondja Hersh – titokban, az afgán-iráni határon, Heratnál hajtanak végre akciókat, bent, az iráni oldalon.

Az újságíró információi szerint Dick Cheney alelnök irodájából egy olyan listát is kaptak, amelyen úgynevezett célszemélyek is szerepelnek; egyrészt azok az emberek, akiket el kell csípni, másrészt pedig azok, akik az amerikaiak barátai Iránon belül. A csoportot az idén februárban telepítették Heratba, minden logisztikai támogatást megkapnak az Afganisztánban lévő amerikai csapatoktól, és megvannak a kapcsolataik az Iránban lévőkkel is.

„A cél az, hogy annyi zűrzavart keltsenek, annyi kárt okozzanak, akkora káoszt idézzenek elő, hogy az iráni kormány elveszítse a fejét, és valamiféle agresszív választ adjon minderre. S akkor talán megvan az, amit a Fehér Ház casus bellinek hív: egy ok arra, hogy az Egyesült Államok „bemenjen” Iránba, talán katonai támadás révén” – fejtegeti Seymour Hersh, aki szerint egyébként az egész akció-sorozatot Irán ellen személyesen Cheney alelnök irányítja.

Bush elnök a héten, két nappal a cikk nyilvánosságra kerülése után, a Fehér Házban fontosnak tartotta, hogy közvetve reagáljon Hersh riportjának megállapításaira, de nem csak azokra; hiszen tartják magukat azok a híresztelések is, miszerint Izrael készülne (amerikai jóváhagyással) Irán megtámadására. „Minden érintett fél számára világossá tettem, hogy az elsődleges megoldás a probléma diplomáciai rendezése” – mondta az amerikai elnök. Két nappal a Hersh-cikk után, és egy nappal azt követően, hogy az iráni külügyminiszter az NBC televíziónak adott interjújában közölte: bárhonnan érje is támadás Iránt, annak nagyon messze ható következményei lesznek.

Ebben az ismét felforrósodott légkörben a talán egyik legfontosabb mondatot Michael Mullen admirális, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának vezetője mondta ki. „Egy harmadik front megnyitása nagyon nagy terheket róna ránk” – fogalmazott az admirális, kifejtve, hogy nincs szükség még nagyobb instabilitásra a világnak azon a fertályán. Nagyobb egyértelműségre van szükség, sőt, még bizonyos szintű párbeszédre is – tette hozzá az Egyesült Államok legfőbb katonája.

Járai Judit (Washington)

Comments are closed.