Forrás: Blikk

Budapest – Molotov-koktélok robbantak szét a betonon, téglák csattantak a rendőrök pajzsain, miközben a felvonuló melegeket próbálták védelmezni tegnap a Hősök terénél. Az Erzsébet tértől körülbelül ezerötszázan vonultak a két kamion nyomában az 56-sok teréhez. A keresztutcákból folyamatos tojás- és paradicsomzáporral várták őket a fekete ruhás ellentüntetők.

Már az Oktogonnál bevetették a könnygázt a rendőrök

Szetey Gábor beszédével vette kezdetét tegnap délután a Meleg Méltóság napja. A homoszexualitását nyíltan vállaló politikus arról beszélt, fontos hogy a gondolkodásmódot ne a félelem és a gyűlölet határozza meg. Ezen a területen azonban, úgy tűnik, még van tanulnivalónk: már a beszédet is megpróbálta megzavarni néhány ellentüntető, akikre a rendőrök azonnal lecsaptak. Az Erzsébet térről nagyjából másfél ezer meleg indult két kamion mögött a Hősök tere felé délután négy óra körül, de már az első kereszteződésnél tojászáport fogadta a menetet.

“Mocskos b…ik – skandálták az Andrássy út melletti járdán az ellentüntetők, miközben paradicsomot és egyéb zöldségféléket hajigáltak a felvonulókra, akik egyébként lényegesen visszafogottabban öltöztek fel, mint egy évvel ezelőtt. A menet a Liszt Ferenc térnél ütközött az első nagyobb ellenállásba, itt már petárdákat is bevetettek a randalírozók. A rendőrök kettős sorfallal blokkolták a tojászáport, innen viszonylagos békében haladtak tovább a Kodály köröndig. Az előre bejelentetten demonstráló Tomcat és menete itt találkozott össze a meleg menetelőkkel. A rendőrök azonban baj nélkül elvezették egymás mellett a két oszlopot. Innen már lehetett látni, hogy a Hősök terénél Molotov-koktélok repkednek a levegőben, egyre több rendőrautó indult meg az Andrássy út vége felé. A menet még nem hagyta el a köröndöt, amikor a Hősök terénél elszabadult a pokol. A mintegy 500 ellentüntető benzinespalackokat, felszedett utcaköveket dobált a rendőrök sorfalára, akik egy ideig csak álltak és hagyták, hogy puffanjanak rajtuk a téglák. Ahogy megkapták a parancsot, pajzsaikkal megindultak a tömeg felé, és percek alatt eltakarították őket a térről. A tüntetőket vízágyúval és könnygázzal szorították a Városliget felé.

A rendőrök egy Andrássy úti lakásban házkutatást tartottak, ahol ismeretlen összetételű vegyi anyagokat, Molotov-koktélokat és folyadékkal töltött tojásokat találtak. Este hatig 40 embert állítottak elő.

Szetey: Sokan vannak ellenünk!

“A Meleg Méltóság napja a magyar méltóság napja” – mondta Szetey Gábor, aki egy éve államtitkárként nyíltan felvállalta homoszexualitását. “Sokan vannak ellenünk, de ők a jobb Magyarországgal állnak szemben, és a Meleg Méltóság napja nem a Magyar Gárda meneteléséről, szélsőségesek gondolatairól szól, hanem arról, hogy melegnek, romának, zsidónak lenni nem választás kérdése, viszont sorsunkat magunk irányítjuk.” Beszédét füttyel és bekiabálásokkal próbálta megzavarni.

Demszkynek más dolga volt

Demszkynek más dolga volt Demszky Gábor, Budapest főpolgármestere mégsem jelent meg tegnap a melegek felvonulásán annak ellenére, hogy korábban azt ígérte, csatlakozik a menethez. Elfoglaltságára hivatkozva mondta le a részvételt, közleményében azonban tudatta, hogy kötelességének érzi kiállni mindazok mellett, akiket atrocitások érnek másságuk miatt. Ugyanakkor gyáváknak és primitíveknek nevezte az agresszív kisebbséget, akik ellendemonstrációkkal készültek a felvonulás idejére.

B. Á.-V. Z. Z.

Comments are closed.