Forrás: Hírtv

Az eddigi zárt ajtók mögötti ötpárti egyeztetések a gyülekezési törvény módosításáról nem jártak eredménnyel – mondta vasárnap a tárgyalásokat kezdeményező szocialista politikus. Bárándy Gergely ezért szakmai és civil szervezetek bevonásával nyilvános egyeztetésre hívja a parlamenti pártokat. A Fidesz és az MDF szerint azonban a törvényt nem módosítani, hanem a betartatni kell.

Bárándy Gergely szerint a kapcsolódó törvények módosításaival már elegendő jogi garanciát nyújtana a szombatihoz hasonló rendbontások elleni fellépésre, amelyet a kormánypárti képviselő elítélt. A szocialisták pontosítanák a párhuzamos rendezvények megtartásának szabályait: a jövőben csak akkor lehetne egy helyen, egy időben több demonstrációt is tartani, ha vagy megoldható az elkülönítés, vagy pedig az első bejelentő hozzájárul a másik esemény megtartásához. Ezen kívül szabályoznák a gyülekezés időtartamát is, egyelőre arról nincs döntés, hogy legfeljebb mennyi ideig tarthat egy demonstráció. Egyelőre a 8 és a 72 óra között vannak a javaslatok.

Bárándy leszögezte: veszélyes, ha a döntéshozók nem ismerik fel, vagy elbagatellizálják a hasonló eseményeket. A politikus ősztől újra kezdeményezi a gyülekezési törvény módosításával kapcsolatos ötpárti megbeszélések folytatását, a szakmai szervezetekkel közösen. Ezen kívül változatlanul fontosnak tartja, hogy büntetni lehessen a gyűlöletbeszédet

A Fidesz frakcióigazgatója szerint a szombati eset is azt bizonyítja, hogy a törvényeket betartatni kell, nem pedig módosítani. Répássy Róbert hozzátette: időről-időre ugyanaz a néhány száz már jól ismert randalírozó forgatja fel a várost, ez pedig rendőrségi kérdés. A Fidesz politikusa nem ért egyet azzal a kezdeményezéssel sem, amely pontosítaná a párhuzamos tüntetések szabályozását. Répássy Róbert emlékeztetett rá, hogy egy ilyen módosítás következtében a tavaszi Hollán Ernő utcai antifasiszta tüntetést sem lehetett volna megtartani, hiszen arra a helyszínre először a Tomcat néven ismert blogger jelentett be demonstrációt. A Fidesz azonban ezután is részt vesz az ötpárti egyeztetéseken.

Az MDF szerint ha megérett az idő a gyülekezési törvény módosítására, akkor azt átfogóan kell végiggondolni és szabályozni – mondta a Független Hírügynökségnek a párt elnökhelyettese. Hock Zoltán hozzátette: már a jelenlegi törvények sem teszik lehetővé, hogy tüntetőket, vagy rendőröket támadjanak meg.

(FH)

Comments are closed.