Forrás: Híradó

Belpolitikai Napló

A legnagyobb ellenzéki párt nem foglalt állást abban az ügyben, miszerint az Alkotmánybíróság megsemmisítette a gyűlöletbeszéd elleni Btk-módosítást

Határolódjon el a Fidesz a szélsőjobboldali szervezetektől – kérte az MSZP nevében Teleki László, a párt parlamenti képviselője. A roma származású politikus azt javasolta az ellenzéki pártnak, hogy ennek érdekében olyan törvényeket hozzon közösen az MSZP-vel, amelyek megállják az alkotmányosság próbáját.

Ha ezt nem teszik meg, akkor sértik a magyarországi cigányságot és azt, hogy az országban egyenjogúság legyen – fogalmazott Teleki László, aki szerint olyan törvényi hátteret kell biztosítani, amely megvédi a romákat és szankciókkal lép fel az ellen, hogy az utcán nyíltan lehessen cigányozni.

Azzal kapcsolatban, hogy az Alkotmánybíróság hétfőn megsemmisítette a gyűlöletbeszéd elleni Btk.-módosítást, a szocialista képviselő kifejtette: ez azt jelenti, hogy tendenciává válhat a szélsőjobboldali szervezetek megerősödése.

Azt látja a köz embere, és azt látják a romák, hogy továbbra is teret kap a szélsőséges, radikális utcai politizálás – fogalmazott Teleki László. A politikus a cigányság egyik problémájának nevezte, hogy a legnagyobb ellenzéki párt nem szólal meg ilyen kérdésekben, és nem szól arról, milyen törvényeket kellene hozni, hogy a magyarországi cigányok magyar embernek érezzék magukat az országban, és azonos értékjogaik legyenek.

Teleki László szerint fontos lenne, hogy a Fidesz és elnöke mondja ki: más kisebbségpolitikára lenne szükség. Felszólította a Fideszt, foglaljon el olyan álláspontot, amelyből tisztán és élesen kiderül, hogy elhatárolódik a szélsőjobbtól, a Jobbiktól és a Magyar Gárdától.

Comments are closed.