Forrás: Független Hir.tv

Az MSZP nevében Teleki László, a párt parlamenti képviselője szerdán arra szólította fel a Fideszt, hogy határolódjon el a szélsőjobboldali szervezetektől, amelyek – mint mondta – sértik a romák érdekeit. A roma származású politikus sajtótájékoztatóján azt javasolta a Fidesznek, hogy ennek érdekében olyan törvényeket hozzon közösen az MSZP-vel, amelyek megállják az alkotmányosság próbáját. Ha ezt nem teszik meg, akkor sértik a magyarországi cigányságot és azt, hogy az országban egyenjogúság legyen – fogalmazott Teleki László, aki szerint olyan törvényi hátteret kell biztosítani, amely megvédi a romákat és szankciókkal lép fel az ellen, hogy az utcán nyíltan lehessen cigányozni.

Azzal kapcsolatban, hogy az Alkotmánybíróság hétfőn megsemmisítette a gyűlöletbeszéd elleni Btk.-módosítást, a szocialista képviselő kifejtette: ez azt jelenti, hogy tendenciává válhat a szélsőjobboldali szervezetek megerősödése. Azt látja a köz embere, és azt látják a romák, hogy továbbra is teret kap a szélsőséges, radikális utcai politizálás – fogalmazott Teleki László.

A politikus a cigányság egyik problémájának nevezte, hogy a legnagyobb ellenzéki párt nem szólal meg ilyen kérdésekben, és nem szól arról, milyen törvényeket kellene hozni, hogy a magyarországi cigányok magyar embernek érezzék magukat az országban, és azonos értékjogaik legyenek.

Teleki László szerint fontos lenne, hogy a Fidesz és elnöke mondja ki: más kisebbségpolitikára lenne szükség. Felszólította a Fideszt, foglaljon el olyan álláspontot, amelyből tisztán és élesen kiderül, hogy elhatárolódik a szélsőjobbtól, a Jobbiktól és a Magyar Gárdától.

| | | | | MTI / hir.TV

Comments are closed.