Forrás: Hírtv

„Egy társadalmi csoport csak akkor nyeri el méltóságát, ha láthatóvá válik” – mondta Lévai Katalin szerda este a budapesti Művész moziban a 13. Leszbikus, Meleg, Biszexuális és Transznemű Fesztivál megnyitóján (LMBT Fesztivál).

Lévai Katalin köszöntőjében kiemelte: egyszer talán eljutunk oda, hogy olyan társadalomban éljünk, amely elfogadja a különféle szexuális orientációk egymás mellett élését. Ma Magyarországon a kirekesztő ideológiák jelenléte erősebb, mint valaha – fogalmazott a képviselő. Amikor nemzetközi összeesküvőnek tekintik a zsidókat, deviánsnak a melegeket, alacsonyabb rendűnek a nőket, nem hallgathatunk – mondta az EP-képviselő.

Egy társadalmi csoport csak akkor nyeri el méltóságát, ha láthatóvá válik – folytatta a képviselő. A meleg közösség az elmúlt években bebizonyította, hogy képes erre. Ebben az országban sokféle ember él, és mindenkit egyenlő bánásmód illet meg. „Mi valamennyien – folytatta a képviselő – nők és férfiak, fiatalok és idősek, melegek és heteroszexuálisok, zsidók és keresztények, romák és nem romák, egészséges és speciális igényű emberek – szeretnénk békében élni egy olyan országban, ahol a gyűlölet üzeneteinek egyre kevesebben adnak hitelt”. A meleg fesztivál felvonulói nem arra büszkék, hogy melegek, hanem arra, hogy a fenyegetések, korábbi atrocitások és az előítéletek ellenére mernek utcára vonulni – mondta végezetül Lévai Katalin.

Steigler Sándor programszervező emlékeztetett arra, hogy tavaly a melegfelvonulás résztvevői szenvedő alanyaivá váltak a homfóbiának. A programszervező arra szólított fel mindenkit, hogy most szombaton minél többen menjenek el az Erzsébet térre, ahonnan délután háromkor indul a kétórás Meleg Méltóság Napi felvonulás. Nem hagyják, hogy megfélemlítsék őket – tette hozzá.

A szerdai megnyitón három díjat is átadtak. Pálfi Balázs rádiós újságíró Meleg Közéleti elismerésben részesült. Douglas Conrad amerikai melegjogi aktivista a Háttér Társaság Kulturális Díját kapta meg. Szetey Gábor, volt államtitkár, aki tavaly nyáron az LMBT Fesztivál megnyitóján vállalta nyíltan homoszexualitását, szintén Meleg Közéleti Díjat kapott. A megnyitót atrocitás nem zavarta meg.

A vasárnap estig tartó meleg fesztiválon a felvonulás mellett egyebek mellett beszélgetésekkel, bulikkal, filmvetítésekkel és közös piknikkel várják az érdeklődőket a szervezők.

Tavaly csaknem kétezren vettek részt a budapesti felvonuláson. A melegparádét ellentüntetők zavarták meg, a felvonulókat ásványvizes flakonokkal és tojásokkal dobálták meg. A rendőrség nyolc embert állított elő a tavalyi felvonulás után.

(FH)

Comments are closed.