Forrás: HVG

Vízágyúkkal oszlattak

Palesztin szemtanúk szerint feldühödött palesztinok ostromolták meg szerdán a Gázai övezet és Egyiptom határán az egyik határátkelőt, kövekkel dobálva meg az egyiptomi határőröket.

A szemtanúk szerint a határőrök vízágyúkkal tartóztatták fel a tömeget. Senki sem jutott át a határon. A palesztinokat az dühítette fel, hogy nem engedték átkelni őket Egyiptomba. Az egyiptomiak keddre ígérték a rafahi átkelő megnyitását, de csak néhány palesztint engedtek át. A kövek hat egyiptomi rendőrt sebesítettek meg könnyebben.

Egy nevének elhallgatását kérő egyiptomi biztonsági vezető később bejelentette, hogy az átkelőnél helyreállt a nyugalom, a Hamász ismét ellenőrzése alá vonta a határ palesztin oldalát. Hozzátette: a Hamász fegyvereseinek sikerült visszaszorítaniuk az átkelő előtt összegyűlt a több ezer palesztint.

Egyiptom zárva tartja az átkelőt, amióta tavaly júniusban a Hamász iszlamista mozgalom erővel ragadta magához az irányítást a Gázai övezetben. Januárban Hamász-fegyveresek réseket robbantottak a határon, akkor több ezer ember jutott át.

Az egyiptomi közvetítéssel létrejött tűzszüneti megállapodásban Izrael jelezte, hogy megnyitja a határt, ha a Hamász elenged egy két éve fogva tartott izraeli katonát, Gilád Salit tizedest. A megállapodás értelmében Egyiptom most beleegyezett, hogy keddtől három napra megnyitja a határt a betegek, a diákok és az arab országokban lakó palesztinok előtt. A rafahi átkelés feltételeinek mintegy 6000 palesztin tett eleget, kedden viszont csak mintegy 150 embert engedtek át az egyiptomi határőrök.

Egy egyiptomi biztonsági illetékes szerint az egyiptomi hatóságok a szerdai incidens után kilátásba helyezték a határ teljes lezárását.

Comments are closed.