Forrás: MNO

Az olaj hordónkénti ára szerda délután Londonban 143,67 dollárra szökött fel, ami 2,2 dolláros emelkedés a keddi jegyzésárhoz képest, New Yorkban 142,57 dolláron jegyezték az olajat, ez 1,60 dollárral haladja meg a keddi árat. Az emelkedés hátterében egyrészt világpolitikai események állnak: az ABC NEWS meg nem nevezett Pentagon-illetékesre hivatkozva közölte, hogy Izrael még az év vége előtt megtámadja Irán atomlétesítményeit. Egy ilyen akció iráni ellenlépést váltaná ki, és vélhetően a Perzsa (Arab)-öböl térségéből származó olajszállítások megszakadásával járna. Ugyancsak felfelé mozgatta az árat az amerikai nyersolajtartalékról szóló hír, eszerint a várt 100 ezer hordó helyett a készlet 2 millió hordóval esett, 300 millió hordó körül van, 54 millió hordóval kisebb, mint egy évvel ezelőtt. Ráadásul a dollár is gyengült, ezért a szabadpiaci olajárat szerdán továbbra is rekordmagasságon jegyzik.

Az olajpiaci fejlemények váltották ki minden idők legnagyobb brit kamionos felvonulását Londonban, amelyet a példátlanul magas üzemanyagárak ellen szerveztek. A nap folyamán hozzávetőleg ötszáz teherautó indult keletről, északról és nyugatról London felé, rendőri felvezetéssel. Az akció szervezői szerint a cél az, hogy felhívják a kormány figyelmét a brit közúti fuvarozók ellehetetlenülő helyzetére a rendkívüli üzemanyagárak miatt.

A szervezők szerint egy átlagos nyergesvontató heti üzemanyagköltsége most már eléri az ezer fontot (300 ezer forint), ami miatt kis és közepes fuvarozó cégek százai mennek tönkre. A benzin és a gázolaj literenkénti kiskereskedelmi ára Nagy-Britanniában már rég és jóval túlhaladta a korábban elképzelhetetlen szintnek tartott egy fontot; a dízelolaj literje jelenleg átlagosan 1,32 font (csaknem 400 forint). A Mol a héten nem emelte az üzemanyagok árát.

(MTI)

Comments are closed.