Forrás: Múlt-Kor

A TV-history e heti, szabadon megtekinthető epizódja 1943-ba kalauzol, amikor megindult az összpontosított szovjet támadás a keleti fronton. Sztálingrádnál Paulus serege a déli csoporttal letette a fegyvert, majd február 2-án az északi csoport is kapitulált. A németek veresége a második világháború végének kezdetét jelentette.

Nézze meg a videót!

Az év eleje nagyszabású szovjet ellentámadással indult: a sztálingrádi katlanban Paulus tette le a fegyvert, míg a magyar hadsereget a Don-kanyarban őrölték fel. Ion Antonescu marsall meglátogatta Hitlert vezéri főhadiszállásán, ahol elutasította a románok felelősségét a keleti arcvonal összeomlásában.

Hitler totális mozgósításba fogott, miközben gazdasági szerződést kötött Japánnal. Ennek ellenére megtörtént az első nappali légitámadás Németország ellen, és már Berlint is bombázták. Goebbels totális háborút jelentett be, hamarosan a belső ellenállást is megtörték, és kivégezték a Scholl-testvéreket.

Német katonák tömegsírokat találtak a katyni erdőben, és megindult a propaganda-hadjárat a szovjetek ellen. Megkezdődött a varsói gettólázadás, miközben a Szovjetunió megszakította kapcsolatait az emigráns londoni lengyel kormánnyal. Az Afrika-hadtest megadta magát a szövetségeseknek, akik nem sokkal később partraszálltak Szicíliában, majd a fasiszta nagytanács ennek hírére megbuktatta Mussolinit. A németek azonban megszállták Rómát, és kiszabadították a Ducét.

Januárban a japánbarát Kína is hadba lépett, és hadat üzent a szövetségeseknek. A Csendes-óceánon megkezdődött a Szigetugrás-hadművelet.

Konferenciát tartottak Casablancában, ahol Churchill és Roosevelt a tengelyhatalmak feltétel nélküli megadását követelte. Teheránban Sztálin bevonásával Németország felosztásáról tárgyaltak, míg Kairóban Csang Kaj-sekkel állapodtak meg a Japán elleni küzdelemről. A Hot Springsben tartott tanácskozáson létrehozták az élelmezésügyi szervezetté váló FAO-t.

A 2. magyar hadsereget egy értelmetlen ellenállási kísérlet után felőrölték, az alakulatok hazaszállítása április végéig tartott. A hadsereget ünnepélyesen fogadták, mintha semmi sem történt volna, bár a részleteket mély hallgatás övezte. A Külügyminisztérium egyik tisztviselője az angolokkal tárgyalt, akik később a feltétel nélküli megadást fogadták volna el. Hitler már Kállay menesztését sürgette Horthynál.

A KMP nevét Békepártra változtatták. Balatonsztárszón találkozót rendeztek az ország fejlődési problémáiról.

1943-ban született Mike Leigh filmrendező, Bobby Fischer sakkozó, Bob Woodward újságíró, John Major politikus, Vangelis zeneszerző, Christopher Walken színész, Michael Palin komikus, Mick Jagger zenész, Robert De Niro színész, Lech Walesa politikus, Tarja Halonen politikus, Janis Joplin énekesnő, Cseh Tamás zeneszerző, Michael Mann filmrendező, Oravecz Imre költő, George Harrison zenész, Bihari Mihály politológus, Jeney Zoltán zeneszerző, David Cronenberg filmrendező, Eric Idle színész, Fritz József matematikus. Demján Sándor üzletember, Grunwalszky Ferenc filmrendező, Adamis Anna költő, Kis János filozófus, Jean-Jacques Annaud filmrendező, Catherine Deneuve színésznő, Terrence Malick filmrendező, Jim Morrison zenész. Az év híres halottja volt Wladyslaw Sikorski politikus, John Harvey Kellogg orvos, Beatrix Potter írónő, Rejtő Jenő író, Nikola Tesla fizikus, Peidl Gyula politikus, Szergej Rahmanyinov zeneszerző.

Szeretne többet tudni?

Nézze meg az 1943-as évet bemutató videót!

Böngésszen az 1943-as év további eseményei között!

A 100 év – 100 kép filmsorozat többi epizódja megtekinthető az alábbi weboldalon: http://www.tv-history.tv

Kölcsönözze ki a sorozat többi részét és nézze meg közel DVD minőségben a T-Online Tékában!

Comments are closed.